Till vänster: Sven-Olof Sällström, SD:s nya ekonomisk-politiske talesman. I mitten partiledaren: Jimmie Åkesson. Till höger: Richard Jomshof, ny rättspolitisk talesman för SD. Foto: SVT

Här är SD:s nya talespersoner

Publicerad

Här är grundstenarna i Jimmie Åkessons nya lag, som presenterades under en presskonferens på torsdagen. Sven-Olof Sällström blir Sverigedemokraternas nya ekonomisk-politisk talesperson och Richard Jomshof blir ny rättspolitisk talesperson.

Den nya rättspolitiske talespersonen Richard Jomshof, 43, är gymnasielärare i samhällskunskap och psykologi från Blekinge och riksdagsledamot för Sverigedemokraterna sedan 2010. Han är även chefredaktör för partiets tidning SD-kuriren, som i dag kritiserats för att man skickar med den islamfientliga tidningen Dispatch International till sina medlemmar. En stor del av presskonferensen kom att handla om SD:s beslut att skicka med tidningen.

– När vi först fick förfrågan var vi tveksamma. Men när vi såg tidningen så anser vi att det är en viktig röst i samhällsdebatten, även om vi inte ställer oss bakom allt som tidningen skriver, säger Jomshof.

Vilket straff för järnrör?

Jomshof har flera gånger fått sparken från lärarjobb på grund av sin politiska tillhörighet, bland annat från gymnasiet Procivitas i Växjö, enligt Sydsvenskan.

Under presskonferensen talade Jomshof om ett ökat våld bland elever och att han vill lyfta frågor som brottsförebyggande, bemötande av brottsoffer och att trettonåringar ska kunna dömas till fängelse. Snabbt fick han dock frågan om vilket straff man bör få för att man springer runt med ett järnrör på stan.

– Jag skulle kunna dra till med ett skämt, men det tänker jag inte göra. Vi har lagt en rad förslag på straffskärpningar och det framgår av våra motioner. Vad gäller det aktuella fallet får vi se vad åklagaren kommer fram till. Det är allt jag har att säga om det.

Den nya ekonomisk-politiske talesmannen blir Sven-Olof Sällström, 44, som är egenföretagare och också har suttit i riksdagen för SD sedan 2010. Sällström är vice gruppledare och ledamot i arbetsmarknadsutskottet. Han började med att presentera sig genom att berätta att han betalat skatt för eget arbete sedan han var 15 år. Han har tidigare även varit yrkesofficer och bor i Jämtland. Sällström talade varmt om företagarnas villkor.

Företag i konkurs

– Vi måste se till att företag kan våga växa och våga anställa, säger Sällström.

Själv har Sällström haft två företag som ICA-handlare; Bergshallens livs AB och Sven-Olof Sällström Livs AB. Båda har gått i konkurs. Sällström har tidigare sagt till SVT:s Valpejl att han till skillnad från sitt parti stöder samkönade adoptioner.

Kent Ekeroth, SD:s förre detta rättspolitiske talesperson och Erik Almqvist, före detta ekonomisk-politisk talesperson fick båda lämna sina politiska uppdrag efter den uppmärksammade film som Expressen publicerat. På filmen ses Ekeroth och Almqvist bråka med flera personer på Kungsgatan och ta upp järnrör för att försvara sig. Almqvist hörs även säga ”babbe”, ”hora” och ”blatte-lover”.

Fler har fått gå

Både Erik Almqvist och Kent Ekeroth har dock forftarande kvar sina platser i riksdagen. Efter Jimmie Åkessons beslut att peta Almqvist gick SDU-ordföranden och politiske sekreteraren Gustav Kasselstrand tillsammans med vice ordföranden i SDU, William Hahne, ut och kritiserade Åkesson i en debattartikel på Dn.se och menade att det var fel att låta Almqvist gå. I går blev både Hahne och Kasselstrand av med sina jobb hos Sverigedemokraterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-ledare avgår efter skandalfilm

Mer i ämnet