Hör varför SD väljer att inte ändra sina valsedlar i Gagnef och Vansbro Foto: SVT

SD väljer att ha tomma stolar i två kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Efter valet kommer Sverigedemokraterna sannolikt att få enbart tomma stolar i kommunfullmäktige i Gagnef och Vansbro.

Sverigedemokraterna har anmält att de ställer upp i valet i samtliga 15 kommuner i Dalarna. Tre av listorna, Gagnef, Vansbro och Ludvika, toppas av deras distriktsordförande Benny Rosengren. Han är folkbokförd i Ludvika kommun och kan bara väljas in där.

Benny Rosengren säger att partiet felaktigt hade fått besked från någon av landets länsstyrelser att det gick att registrera listan med bara distriktsordförandens namn och att sedan ta bort det och komplettera med andra namn och att dessutom ha listan fortsatt låst.

Val 2018 – #dinröst

Låsta listor

Om partierna anmäler sina kandidater senast den 10 april så blir listan låst, det innebär att väljarna inte kan komplettera med egna namn på valdagen. Det går att öppna listorna igen, men då förblir den öppen och väljare kan skriva dit ytterligare namn.

Om partiet får fler mandat än vad man har namn på listan kan den som är ditskriven bli invald.

Vid förra valet blev personer från Nordiska motståndsrörelsen på det här sättet inkuppade på Sverigedemokraternas listor i Borlänge och Ludvika.

Hellre tomma stolar

För att undvika att något sådant händer igen väljer nu Sverigedemokraterna att ha listorna i Gagnef och Vansbro fortsatt låsta, den ende som står på dessa listor kan inte väljas in och det innebär alltså att de mandat som man får i dessa kommuner inte kan besättas.

– Det är förstås sorgligt, men hellre tomma stolar än att vi riskerar att personer från NMR kuppar sig in, säger Benny Rosengren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet