Foto: Scanpix

SD-toppar kan göra jätteklipp på partistöd

Uppdaterad
Publicerad

Statsbidrag används för att betala skyhöga räntor till partitopparna.

Efter valet 2010 gjorde en rad partimedlemmar och flera partitoppar sig en privat förtjänst på statliga partibidrag. Nu vill Sverigedemokraterna göra om upplägget nästa år.

I maj i våras kunde Rapport avslöja att en rad Sverigedemokrater privat fått en ränta på 20 procent på pengar de lånat ut till partiet. En ränta som betalades med statligt partistöd, något som var kontroversiellt både inom och utom partiet.

– Vi var tvungna att ha ett kontroversiellt sätt att få in pengar på, sade SD-profilen Allan Jönsson från Bjuv då till SVT.

Två miljoner

I ett pressmeddelande på onsdagen skriver Sverigedemokraterna att de åter vill använda sig av så kallade valobligationer inför valet 2014.

Det betyder att partiet tänker ta in upp till tio miljoner kronor från medlemmarna i lån. Räntan på pengarna bestäms sedan av hur det går i valet.

Om SD får över tio procent, vilket de fått i flera opinionsundersökningar, kommer långivaren att få 20 procent på sina utlånade pengar. Det betyder att SD kan betala ut upp till två miljoner kronor i ränta till sina medlemmar.

”Tveksamt”

Statsvetarprofessorn Gullan Gidlund från Örebro som tidigare har forskat kring partistöd har uttalat sig kritiskt mot upplägget.

I Rapport i juni var hon tveksam till att Sverigedemokraterna använt partistöd till privat avkastning.

– Det är tveksamt om detta är förenligt med tanken med partistödet, sade hon då.

Enligt Sverigdemokraterna anser man att det är fel att beskriva det som att den privata räntan betalas med partibidrag eftersom de pengar partiet har inte är öronmärkta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer