SD vill ej visa privata bidrag öppet

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna har svängt. Nu är det bara Sverigedemokraterna som motsätter sig överenskommelse eller lag om att med namn redovisa personer som ger över 20 000 kronor till partiet.

”Det är mycket osannolikt att Sverigedemokraterna skulle ställa sig bakom redovisning av bidrag överstigande 20 000”, skriver Björn Söder, partisekreterare för SD, i ett mejl till TT.

Enligt Söder är det i första hand risk för hot mot bidragsgivare som hindrar SD från att stödja en överenskommelse eller lag om öppen redovisning av större bidrag från privatpersoner.

De övriga sju riksdagspartierna ska, är det tänkt, träffas för att skriva in i den frivilliga överenskommelsen dem emellan att också bidrag från privatpersoner på mer än 20 000 kronor ska specificeras med namn.

Vill ha lag

De sju partierna är numera inriktade på att Sverige behöver en lag med regler för hur partierna får skaffa sig intäkter och bidrag och hur de ska redovisas. Enligt justitieminister Beatrice Ask (M) är ambitionen att ha en lag på plats i tid för att kunna användas i valen 2014. Förutom riksdags-, kommun- och landstingsval är det ett år då även val till EU-parlamentet äger rum.

Den senaste frivilliga överenskommelsen om hur bidrag bör redovisas skrevs under av de sju partier som satt i riksdagen 2000, det vill säga samtliga de nuvarande utom Sverigedemokraterna. Men SD betraktar sig, enligt partisekreterare Björn Söder, som anslutna till överenskommelsen även om partiet inte formellt har skrivit på.

Utrymme för tolkning

Överenskommelsen omfattar sju punkter på en sida, men den är ganska allmänt skriven och ger partierna stort utrymme för egna tolkningar. Det hävdade också den utredning som 2004 föreslog att en lag, av demokratiska skäl, borde stiftas för att skapa en mer enhetlig och rättvisande redovisning av bidrag till partierna.

Sverige är, förutom Malta, det enda av EU:s 27 medlemsländer som saknar en lag om partifinansiering.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.