SD vill frånta egna kandidater rösträtten

Publicerad

Utländska medborgare ska inte få rösta i val i Sverige, anser Sverigedemokraterna. Samtidigt har partiet flera kandidater som saknar svenskt medborgarskap på sina vallistor.

Om man är folkbokförd i Sverige får man som icke svensk medborgare rösta i val till kommun och landsting, något som Sverigedemokraterna vill sätta stopp för.

– På samma sätt som man måste lösa medlemskap i en föreningen för att kunna påverka föreningen så måste du också vara medborgare i ett land för att få vara med och påverka landet, säger Björn Söder, partisekreterare i Sverigedemokraterna.

Drygt tusen personer kandiderar för Sverigedemokraterna i höstens val. På partiets listor finns det 19 personer som är utländska medborgare och som enligt Skatteverket inte heller ansökt om att bli svenska medborgare. En av de är Ortwin Lobbes som bor i Malmö och ställer upp i kommunalvalet.

Lobbes, som själv är tysk medborgare, säger sig aldrig ha hört partiets krav på att avskaffa rösträtten för utländska medborgare i de allmänna valen. Han tycker inte heller att det är ett politiskt mål för partiet att sträva efter.

-Om det är så då är det felaktigt och jag skulle arbeta för att få bort det, säger Ortwin Lobbes.

Vill ändra reglerna
Hos Sverigedemokraterna ser man inga problem med att man samtidigt som man driver frågan om att inte låta utländska medborgare rösta, låta icke svenska medborgare kandidera för partiet.

-Jag ser inga problem med att de kandiderar eller att de röstar. Vi måste förhålla oss till hur regelsystemet ser ut nu, sen är det en annan sak när vi väl kan påverka och det kommer även att omfatta kandidaterna, då får de vara svenska medborgare eller så har de inte någon rösträtt, säger Björn Söder.

För Ortwin Lobbes är det inte medborgarskapet som är den avgörande faktorn.
-Jag har ju ingen nackdel av att vara tysk medborgare. Jag har precis alla plikter och rättigheter som en svensk har, utom att jag inte kan ställa upp till riksdagsvalet och inte rösta heller, avslutar Lobbes.

My Rohwedder Street
Research: Helena Bengtsson

Riksdagen
Till riksdagen får du rösta om du är svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige.

Kommun och landsting
I lokala val får du rösta om du är antingen medborgare i något EU-land eller om du har varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd före valdagen.

Sverigedemokraterna vill att svenskt medborgarskap ska vara ett villkor för att få rösta även i lokala val.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer