Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: TT

SD vill ge polisen utökade befogenheter

Publicerad

Ökade befogenheter och att locka fler till polisutbildningen är en del av Sverigedemokraternas så kallade polisprogram som partiet i dag presenterade.
– Vi vill se att polisen får ökade möjligheter att stävja upplopp, bland annat genom att använda sig av tårgas och vattenkanoner, säger Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna har i sitt så kallade polisprogram valt att dela upp deras polissatsningar i fyra olika områden; organisationen, arbetsvillkoren, befogenheterna samt tryggheten för poliserna.

– Det är en farlig utveckling för samhället i stort att färre utbildar sig till polis, säger Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna. 

Kroppskameror och brottsprovokation

Utöver att göra utbildningen mer attraktiv och höja lönerna för i synnerhet polis i yttre tjänst, vill Sverigedemokraterna främst utöka polisens befogenheter.

SD vill bland annat ta bort tillståndsplikten för bevakningskameror, inkludera kroppskameror som en del av de patrullerande polisernas standardutrustning samt införa en förlängd polisarrest.

– Vi måste också utreda möjligheten att ge polisen befogenhet att använda sig av brottsprovokation, säger Adam Marttinen under pressträffen.

Vid upplopp vill SD ge polisen möjligheten att använda sig av tårgas och vattenkanoner för att exempelvis skingra en massa. 

– I dag backar polisen ut ur områden där upploppsstämning råder. Polisens förmåga att hantera svåra situationer i utsatta områden måste bli starkare för att stärka tryggheten i hela Sverige, säger Adam Marttinen.

24 timmars arrest

Ytterligare förslag är att en person ska också kunna anhållas under ett dygn även om det inte föreligger skäl för häktning samt att ge poliser större möjligheter att beväpna sig när de inte är i tjänst. 

– Polisen ska kunna avvärja farliga situationen vid exempelvis ett terrorattentat eller där man ser att det finns beväpnande angripare, utan att det finns någon annan polis i tjänst på plats, säger Adam Marttinen. 

SD vill även att kraven för att använda hemliga tvångsmedel ska sänkas och föreslår också en särskild brottsrubricering för våld mot blåljuspersonal med ett minimistraff på fyra års fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet