Sverigedemokraternas partiledare Jimmy Åkesson. Arkivbild Foto: Claudio Bresciani/TT

SD vill göra upp med S om pensionerna

Publicerad

Sverigedemokraterna välkomnar förslaget om höjda pensioner som nyligen presenterasdes. Men det innehåller brister, engligt SD.

Nu vill partiet ha samtal med Socialdemokraterna om pensionsreform.

Den 31 januari presenterade Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet ett förslag om att höja pensionerna för alla med en inkomstgrundad ålderspension på upp till cirka 14 000 kronor.

En reform som innebär höjda pensioner är bra men ”förslaget innehåller centrala brister”, skriver bland andra SD:s partiledare Jimmie Åkesson i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

”Viktigt att förstärka pensionerna bredare”

Bland annat är pensionsreformen för liten. Dessutom är det för få som omfattas av förslaget, anser artikelförfattarna.

”Genom att bara höja lägstanivån för pensionerna hamnar en allt större del av de som har arbetat i gruppen med de allra lägsta pensionerna. Vi tycker att det är viktigt att förstärka pensionerna bredare”, skriver de.

SD anser även att förslaget som S, V och MP lagt fram är kortsiktigt.

Partiet säger sig nu vara berett att ”föra samtal med regeringen för att lösa ut de brister som vi noterat. Vi vill reda ut hur detaljerna i reformen kan utformas för att fler ska omfattas så att vi kan skapa en mer rättvis fördelning”, skriver artikelförfattarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer