Tobias Andersson (SD), handelspolitisk talesperson och Jimmie Åkesson (SD), partiledare Sverigedemokraterna presenterar partiets valplattform inför EU-valet. Foto: Jessica Gow / TT

SD vill reformera EU – lämnar utträdeskravet

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna tonar ner EU-kritiken inför EU-valet i maj. SD ska inte längre arbeta för att Sverige ska lämna unionen – utan för att reformera den inifrån.

”Frihandel och den inre marknaden är en förutsättning för Sveriges företag och tillväxt”, står det i den nya valplattformen som fick grönt ljus av partistyrelsen vid ett möte på onsdagsmorgonen.

– I sak är det i princip det här vi kommer att gå till val på, säger partiledaren Jimmie Åkesson vid en pressträff i riksdagen.

Han flaggar dock för några mindre justeringar innan valplattformen blir definitiv.

I plattformen föreslår partiet en rad reformer för att ”stoppa maktöverföring till Bryssel”, bland annat en stärkt vetorätt för medlemsstaterna och ett införande av offentlighetsprincipen på EU-nivå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.