SD kan utesluta Norling för uttalanden om islam

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna öppnar för att utesluta den lokale SD-toppen Pär Norling efter uttalanden till SVT om att islam borde förbjudas i Sverige.

Roger Hedlund, distriktsordförande i SD Gävleborg, säger att han väcker ärendet för att tydligt markera att partiet tar avstånd från uttalandet.

– Sånt här hör helt enkelt inte hemma i Sverigedemokraterna, säger Roger Hedlund.

”Invandrarnas fel att det finns nazister”

Efter att ha avstått från lördagens stora manifestation i Bollnäs sa Norling, som är gruppledare för Sverigedemokraterna i Bollnäs, till SVT att det är invandrarnas fel att det finns nazister i Sverige.

– Egentligen är det ju religionsfrihet, men den där religionen är så avvikande att den inte behöver finnas i Sverige. De far illa med folk, barn, omskär..., sa Norling.

Sedan sa han att islam bör förbjudas. Om man vill tillhöra islam ”då är det utvisning som gäller”.

”Enkelt ärende att väcka”

– Det här bryter kraftigt mot var vårt parti står för så de var ett enkelt ärende att väcka, säger Hedlund.

Ärendet är skickat till partistyrelsen på riksnivå. Där kommer man efter att ha hört Norling att besluta om han ska uteslutas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.