Foto: Scanpix

SD vill visa på ny bredd

Publicerad

Sverigedemokraterna (SD) drog på lördagen i gång sin kampanj för att locka väljare genom att visa på bredd i partiets politik. Målet är att bli tredje största parti i valet nästa år.

– Vi är hela Sveriges parti, sade partiledaren Jimmie Åkesson inför några hundra anhängare på Långholmen i Stockholm.

Partiet vill profilera sig kring fler frågor än invandringen. Bland de frågor som SD nu vill sätta ljuset på finns bland annat EU-kritik, landsbygd, brottslighet, jobb och äldreomsorg.

– Det handlar i hög grad om att visa att SD har en bredd, något som ofta har ifrågasatts. Vi har setts som ett parti som bara pratar om invandring, något som aldrig varit sant, säger Jimmie Åkesson till SVT Nyheter.

Men trots det ägnades ändå en stor del av talet åt invandringen. Jimmie Åkesson själv uppskattar att frågan tog omkring en tredjedel av taltiden i anspråk.

– Jag har inte mätt, men jag tycker givetvis att det är rimligt, säger Åkesson till SVT:s reporter.

Ett stort polispådrag var på plats på Långholmen inför och under talet.

– Vi har haft en bevakningsinsats med bland annat en helikopter som har cirkulerat över området. Insatsen bygger på erfarenheter om vad man kan förvänta sig vid ett sånt här tillfälle, men det finns inga rapporter om några störningar, Sven-Erik Olsson, presstalesman vid polisen i Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer