Foto: TT

SDU–bråket: Jomshof och Ohlson till Agenda

Uppdaterad
Publicerad

Efter Sverigedemokraternas beslut att bryta med ungdomsförbundet SDU. Nu vill den nya SDU ledningen att Sverigedemokraternas ledning byts ut. I kväll kommer den nya SDU–ordföranden Jessica Ohlson och partisekreteraren Richard Jomshof till Agenda. 

Striden mellan moderpartiet och ungdomsförbundet har rasat länge och kulminerade på lördagen när Jessica Ohlson valdes till ny ordförande. Sverigedemokraternas kontring blev att bryta med SDU. 

Nu tar Ohlson öppen strid mot SD:s partiledning. Hon säger i dag till Aftonbladet att hon kommer att verka för att få bort partiledaren Jimmie Åkesson, partisekreteraren Richard Jomshof och gruppledaren Mattias Karlsson. 

Striden i SD

– Jag kommer vara den som står längst fram i arbetet för att byta ut partiledningen, säger Ohlson till Aftonbladet. 

Valet av Jessica Ohlson till ny ordförande i Sverigedemokratisk ungdom (SDU) blev uppslitande på flera sätt. Ungefär hälften av deltagarna på helgens kongress avvek efter omröstningen.

– Det har varit som en vanlig kongress med ett litet manfall bara, säger hon till Expressen.

Backade upp utmanaren

Jessica Ohlson fick 44 röster av 85. Som en reaktion på hennes seger beslutade Sverigedemokraternas (SD) partistyrelse att bryta med SDU och bilda ett nytt ungdomsförbund. SD backade Tobias Andersson i SDU:s ordförandestrid.

– De som inte vill vara en del av det gamla SDU valde att inte närvara under kongressen i dag (söndag). Mina sympatisörer och jag har absolut inget intresse av att vara med på en kongress för ett förbund som inte tillhör den Sverigedemokratiska rörelsen, säger han till TT.

SD–ledningen anser att Jessica Ohlson står för ett SDU med kopplingar till extremister. SD valde också att bryta med ungdomsförbundet eftersom partiet ansåg att SDU inte ställer sig bakom moderpartiets ledord. SD

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden i SD

Mer i ämnet