Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här slåss orrhanarna under nästan en timme i gryningen, med honorna som publik. Foto: SVT/Världens natur

Se arbetet för att fånga våldsamma orre-duellen på bild

Uppdaterad
Publicerad

För att lyckas filma orrhanars gryningsfajt – då de gör upp om vem som får para sig med honorna – sov BBC:s tv-team på en snötäckt myr och hackade hål i isen för att få rätt kameravinkel.

– Det är svårt att filma vilda djur i Sverige eftersom de är skygga, säger Henrik Ekman, som varit med och gjort den nya dokumentären ”Världens natur: Sveriges hjärta”.

I tre års tid har brittiska BBC och public service-bolagen SVT och PBS producerat två program om den svenska naturen, som nu gör världspremiär i SVT Play. I dokumentären har man bland annat lyckats fånga unika bilder på den våldsamma ”orre-duellen”, men även på lodjur som är skygga och svåra att fota.

Genom att montera upp kameror där man trott att lodjur rört sig har en fotograf lyckats filma två individer som kommunicerar med varandra via en tall, berättar Henrik Ekman.

 – Jag blev överraskad av de fantastiskt fina bilderna av lodjur. Det kittlar fantasin. Runtom i våra skogar finns det många sådana tallar som det här lodjuret lämnade sitt “kärleksbrev” på.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här hittar lohonan doftspåret från lohanen på en tall. Foto: SVT/Världens natur

Se dokumentären Världens natur: Sveriges hjärta på SVT Play. Nästa avsnitt går att se den 23/3 klockan 21 på SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.