Slutet av augusti fick ett unikt avslut. För andra gången denna månad dök en fullmåne upp på natthimlen, en fullmåne som var större och ljusare än vanligt och som därför klassas som en supermåne.
– Den enklaste förklaringen till varför det blir en supermåne är att månen står lite närmare jorden än vad den vanligtvis gör, då blir det en större yta och så reflekterar den mer ljus och lyser lite starkare. Månens bana runt jorden är inte helt cirkulär, med varierande avstånd under omloppstiden.
När en supermåne inträffar två gånger under en månad kallas det för ”blå supermåne” och är en ovanlig förteelse.
– Det är sällsynt att två fullmånar äger rum under samma månad. Det speciella med en blå måne är alltså att det är den andra fullmånen under samma månad. Det händer bara ungefär vart tredje år. Nästa gång sker det i slutet av maj 2026, säger Andreas Korn.
En ”blå supermåne” ändrar inte färg
Beteckningen ”blå supermåne” har ingenting med månens färg att göra.
– Den är inte blå, utan det är bara begreppet på att det sker sällan, som det engelska ”once in a blue moon”. Det finns inga blåa månar eller i alla fall vår måne kan inte bli blå, den lyser i samma färg som alltid, säger Andreas Korn.
Flera ovanliga månfenomen
Det är svårt att veta vilka månfenomen som är mest sällsynta men enligt Andreas Korn är det väldigt sällsynt med supermånar och solförmörkelse.
– De är sällsynta men man kan se dem lite då och då, säger Andreas Korn.