Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under onsdagen inträffade det unika fenomenet ”blå supermåne” för andra gången under samma månad. Foto: Charlie Riedel/AP/TT

Se bilderna på unika fenomenet blå supermåne

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen inträffade det unika fenomenet ”blå supermåne”. Detta var andra gången under augusti som fenomenet inträffat.

– Det är inte lika sällsynt som solförmörkelse eller månförmörkelse, men det är värt att uppmärksamma, säger Andreas Korn, lektor vid avdelningen för astronomi och rymdfysik på Uppsala universitet.

Slutet av augusti fick ett unikt avslut. För andra gången denna månad dök en fullmåne upp på natthimlen, en fullmåne som var större och ljusare än vanligt och som därför klassas som en supermåne.

– Den enklaste förklaringen till varför det blir en supermåne är att månen står lite närmare jorden än vad den vanligtvis gör, då blir det en större yta och så reflekterar den mer ljus och lyser lite starkare. Månens bana runt jorden är inte helt cirkulär, med varierande avstånd under omloppstiden.

När en supermåne inträffar två gånger under en månad kallas det för ”blå supermåne” och är en ovanlig förteelse.

– Det är sällsynt att två fullmånar äger rum under samma månad. Det speciella med en blå måne är alltså att det är den andra fullmånen under samma månad. Det händer bara ungefär vart tredje år. Nästa gång sker det i slutet av maj 2026, säger Andreas Korn.

En ”blå supermåne” ändrar inte färg

Beteckningen ”blå supermåne” har ingenting med månens färg att göra.

– Den är inte blå, utan det är bara begreppet på att det sker sällan, som det engelska ”once in a blue moon”. Det finns inga blåa månar eller i alla fall vår måne kan inte bli blå, den lyser i samma färg som alltid, säger Andreas Korn.

Flera ovanliga månfenomen

Det är svårt att veta vilka månfenomen som är mest sällsynta men enligt Andreas Korn är det väldigt sällsynt med supermånar och solförmörkelse. 

– De är sällsynta men man kan se dem lite då och då, säger Andreas Korn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.