Stefan Löfven: De närmsta månaderna kommer att bli påfrestande

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset prövar vårt land och vårt samhälle och även oss som medmänniskor – och nu behöver varje person förbereda sig mentalt på vad som väntar. Det sa Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) när han i kväll höll ett tal till nationen.

– Vi har en allmän smittspridning i Sverige. Liv, hälsa och jobb är hotade. Fler kommer att bli sjuka, fler kommer tvingas säga ett sista farväl till en älskad.

Det bjöds inte på några nyheter i talet, men Löfven var tydlig med att Sveriges befolkning bör vara förberedd på att fler ingripande beslut kan komma. Beslut som kan komma att störa medborgarnas vardagsliv mer och som kan komma med kort varsel.

”Håller uppe vårt land”

Han lyfte även fram de personer som nu är extra viktiga i krisen:

– Våra myndigheter sliter dag och natt. Personal inom vården, skolan och många, många andra människor med viktiga yrken håller uppe vårt land.

Stefan Löfven sa även att målet med regeringens arbete är att begränsa smittspridningen, så att inte väldigt många ska bli svårt sjuka samtidigt, men att även säkerställa resurser till sjukvården samt lindra konsekvenserna för dem som arbetar och för svenska företag.

”Stanna hemma”

Statsministern vädjade också till de enskilda medborgarnas enskilda ansvar:

– Det kommer några få, avgörande stunder i livet då du måste göra uppoffringar inte bara för din egen skull utan också för att ta ansvar för din omgivning, för dina medmänniskor, och för vårt land. Var och en av oss har ett ansvar att förhindra smittspridning, att skydda äldre och andra riskgrupper, sa Löfven.

Stefan Löfven uppmanade alla som har symptom att stanna hemma och följa myndigheternas råd.

– Jag vet att kraven som ställs är stora. Men det är enbart så vi kan hålla nere smittspridningen.

Något som även gäller alla riskgrupper.

– Jag förstår att det är frustrerande att behöva begränsa ditt liv, dina sociala kontakter, men det är just nu nödvändigt. För din egen hälsas skull såklart, men också för att skydda andra människor och ge sjukvården en möjlighet att klara av situationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.