Foto: Tobias Röstlund/Scanpix

Se upp – nu kommer svininfluensan

Uppdaterad
Publicerad

Ett bredare vaccin mot den annalkande säsongsinfluensan ska minska risken för en upprepning av floppen från förra året.

Den här gången tror experterna att svininfluensan kommer tillbaka på bred front.

Som ett brev på posten kommer säsongsinfluensan tillbaka till norra halvklotet varje höstvinter. Experterna på Världshälsoorganisationen (WHO) slår sina kloka huvuden ihop för att förutspå vilka stammar som får starkast fäste nästa gång, och därmed vilka som ska ingå i vaccinet innan smittspridningen börjar på allvar.

Problemet är att produktionen av vaccinet tar sex månader, och beslutet måste därför fattas långt i förväg.

– Det är ett jättestort pussel som läggs varje år, i februari för norra halvklotet och i september för det södra. Vi har flera tusen stammar att ta ställning till när vi väljer ut några få som ska ingå i vaccinet, säger Mia Brytting, chef på enheten för laborativ virus- och vaccinövervakning på Folkhälsomyndigheten.

Skyddar mot ytterligare stam

Inför 2017/2018 satsade WHO på tre olika virusstammar i ett trivalent vaccin, men inte stammen B/Yamagata som visade sig bli den som dominerade. Många som vaccinerade sig blev därför ändå sjuka under säsongen 2017/2018.

– En konsekvens av det är att nästan alla landsting nu har bytt till det fyrvalenta vaccinet som innehåller fyra stammar, de båda B-linjetyperna och två A-subtyper, säger Mia Brytting.

Svininfluensan befaras i år

Inför årets säsong räknar Folkhälsomyndigheten med att A(H1N1), som i folkmun kallas svininfluensan, blir den dominerande, eftersom det nu var tre år sedan den senaste vågen drog fram över Sverige.

– A(H1N1) har inte cirkulerat i Sverige de senaste två åren i någon större omfattning, alltså har immuniteten börjat avta. Om det nu blir den kommer årets vaccin att skydda väldigt väl, säger Mia Brytting.

Folkhälsomyndigheten uppmanar de som ingår i riskgrupperna att vaccinera sig mot årets influensa. Vaccinen börjar ges den 6 november.

Fakta: Tillhör du någon riskgrupp?

Du tillhör en riskgrupp om du är 65 år eller äldre, eller om du är gravid. Du riskerar även att drabbas extra hårt av influensan – eller få följdsjukdomar – om du:

  • Har en hjärtsjukdom.
  • Har en lungsjukdom, som kol eller svår astma.
  • Har diabetes typ 1 eller diabetes typ 2.
  • Har kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller en behandling.
  • Har kronisk leversvikt eller njursvikt.
  • Är mycket kraftigt överviktig.
  • Har en neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen.
  • Har flerfunktionshinder.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.