SEB:s vd Johan Torgeby. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

SEB släpper miljardsiffror om Baltikumaffärer

Uppdaterad
Publicerad

SEB publicerar nu uppgifter om mångmiljardflöden i en viss kundgrupp i Estland under åren 2005–2018. Banken förnekar samtidigt att den använts ”systematiskt” för penningtvätt.

De handlar om en särskild riskkundgrupp, de som har konto i Estland utan att vara skrivna där. Genom denna kundgrupp har det sedan 2005 flödat omkring 890 miljarder kronor, varav 39 miljarder kronor 2018, räknat i dagens kurs. De kunder där insynen enligt banken är särskilt dålig, och risken för penningtvätt därför hög, har stått för över 270 miljarder kronor. Den gruppen har gått från som mest 86 miljarder kronor 2006 till ingenting 2018, enligt SEB.

”Med grund i den omfattande analys vi gjort av bankens historia i Baltikum har vi inte kunnat se att SEB systematiskt har utnyttjats för penningtvätt”, skriver vd Johan Torgeby i ett pressmeddelande.

Granskas av Uppdrag Granskning

Kundgruppen är av samma typ som granskats i bland annat Swedbank tidigare. SVT:s Uppdrag granskning avslöjade i vintras att minst 40 miljarder kronor hade slussats genom suspekta konton. Enligt en advokatrapport som Swedbank beställde hade dess kundgrupp slussat runt 1 400 miljarder kronor på tio år.

SEB har nyligen i pressmeddelanden berättat att SVT:s Uppdrag granskning har ställt frågor om penningtvätt. SVT och TT samarbetar om en sådan bankgranskning som inte är publicerad än.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.