SAS kommunikationsdirektör Karin Nyman vill inte spekulera i om företaget kommer gå i konkurs. Foto: SAS

Senaste nytt om strejken på SAS

Uppdaterad
Publicerad

SAS PILOTSTREJK

Överblick

Pinnat inlägg

Pilotavtal klart – strejken avslutad

Piloterna och SAS har skrivit under ett nytt avtal, bekräftar SAS och pilotfacken. Det innebär att strejken nu har avslutats.

"450 piloter som sagts upp under coronapandemin har garanterats återanställning och pilotföreningarnas kollektivavtal kommer att gälla även i de nya bolagen SAS Connect och SAS Link", skriver den transnationella pilotföreningen SAS Pilot Group (SPG) i ett pressmeddelande.

Enligt SAS är flygtrafiken igång igen som vanligt från och med i dag, med undantag för ett antal avgångar som ställdes in under strejken.

Om några veckor kommer medlemmar i Sverige, Norge och Danmarks pilotföreningar att ha en omröstning om avtalet.

– Om alla skulle rösta nej så blir det ett nej, säger Jan Levi Skogvang, ordförande för det norska pilotförbundet Parat.

Han understryker dock att det ska mycket till för att avtalet ska bli nedröstat.

"Trots lättnaden i natt är SAS fortfarande bara i början på den svettiga uppförsbacke som räddningen av bolaget utgör. Och den har blivit än brantare.", skriver SVT:s ekonomikommentator Kristina Lagerström i en analys.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kommunikationsdirektören på SAS: "Oerhört stor smäll ekonomiskt"

Karin Nyman, kommunikationsdirektör på SAS, beskriver beskedet om att pilotstrejken är över som en otrolig lättnad.

Hon säger att det handlar om en "oerhört stor smäll" ekonomiskt men vill inte spekulera kring om det finns någon risk att företaget kan gå i konkurs.

– Vi har en transformationsplan som vi tror på och den jobbar vi efter. Om vi kommer igenom den så kommer det att se betydligt bättre ut för SAS, säger hon till SVT:s reporter på plats.

Nyman ber även om ursäkt till de resenärer som har drabbats och säger att de kommer att få den ersättning som de har rätt till.

Pilotföreningen ska ju rösta om det här avtalet. Ser du någon risk för att de röstar nej?

– Så är det alltid med kollektivavtalsförhandlingar, att de röstar om det, och vi hoppas ju såklart att man ska rösta ja.

Så här såg köläget ut på Arlanda tidigare i dag

"Full rulle här" enligt SVT:s reporter Gustav Bokström.

Foto: Gustav Bokström / SVT
Markerad händelse

"Har skadat förtroendet"

Lena Granlund och Monica Graf skulle ha flugit med SAS till Svalbard förra veckan. Resan blev inställd och nu ska de till Zürich med ett annat bolag. De tycker att strejken har skadat förtroendet för SAS och vill inte flyga med dem igen.

Foto: Gustav Bokström / SVT

Resenär: Blir nog resebyrå i framtiden

På Arlandas flygplats möter SVT Emelie Nordin Kallenstål som ska resa till Lissabon. Till SVT:s reporter på plats säger hon att det ska bli skönt att äntligen komma iväg och att hon kommer våga flyga med SAS i framtiden - men att hon nog kommer att boka via en resebyrå för säkerhets skull.

Foto: Gustav Bokström / SVT
Markerad händelse

SAS vd: "En bra överenskommelse för alla inblandade"

Enligt Anko van der Werff, vd och koncernchef för SAS, har parterna enats om ett fem och ett halvt långt avtal som säkerhetsställer både kostnadsbesparingar och jobbsäkerhet för piloterna.

– Det var en grupp piloter som lämnade oss under pandemin och vi har, med hjälp av facken, kommit överens om hur vi ska få tillbaka dem, säger han till Morgonstudion och tillägger att det är en bra överenskommelse för alla inblandade.

Vad kommer att hända med alla de människor vars semesterresor har blivit avbokade?

– Det finns ersättningsregler och vi erbjuder även ombokningar. De kan få en återbetalning eller så finns det också andra alternativ, som det är vi som löser.

Vad kommer ni att göra för att återställa tilliten till SAS?

Det enda sättet att göra det är att visa vilka vi egentligen är. De senaste veckorna har självklart varit exceptionella och utöver det vanliga. Vi är inte såna. Från och med i dag är flygtrafiken i gång igen som vanligt.

Markerad händelse

Pilotföreningen: "Har säkrat viktiga genombrott"

“Jag är glad att vi nu har kommit överens med alla fyra pilotföreningarna i SAS Scandinavia och att strejken har avslutats. Äntligen kan vi återuppta ordinarie verksamhet och flyga våra kunder på deras efterlängtade sommarsemestrar. Jag beklagar djupt att så många av våra passagerare har drabbats av den här strejken", säger Anko van der Werff, vd och koncernchef, i ett pressmeddelande.

"Piloterna har säkrat viktiga genombrott. 450 piloter som sagts upp under coronapandemin har garanterats återanställning och pilotföreningarnas kollektivavtal kommer att gälla även i de nya bolagen SAS Connect och SAS Link", skriver pilotföreningen SAS Pilot Group (SPG) i ett pressmeddelande.

Inget nytt från Näringslivets hus

Journalisterna väntar fortfarande utanför Näringslivets hus på Östermalm i Stockholm.

SVT kvar på plats

Det är mycket lugnt utanför Näringslivets hus på Östermalm. Några få journalister finns kvar på platsen. SVT är det enda svenska mediet kvar. SVT:s reporter Natalia Czermak säger så här: "De senaste timmarna har man sett hur personer rör sig mellan olika rum och en person har gått ut och handlat flera påsar mat från en närliggande butik."

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.