Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många som bor i bostadsrätt lär få höjd månadsavgift nästa år när föreningarna tvingas hantera inflationen och höjda räntor. Foto: Janerik Henriksson/TT

Många bostadsrättsföreningar kommer att höja månadsavgiften

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals bostadsrättsföreningar ser ut att behöva höja månadsavgiften nästa år. Dessutom ökar räntekostnaderna för bolånen – alltså väntar en dubbelsmäll för många hushåll.

– Har en förening inga eller små marginaler i dag, då måste man höja avgiften, säger Ulrika Blomqvist, vd för organisationen Bostadsrätterna.

Inflationen, höjd ränta och ökade driftskostnader gör att många av landets 28 000 bostadsrättsföreningar nästa år kommer att behöva höja sina avgifter, rapporterar Dagens Nyheter. Särskilt utsatta är nybildade föreningar som ofta har höga skulder, samt föreningar som i dag har en för låg avgiftsnivå och som saknar buffert för att klara ekonomin.

– En del har en buffert i avgiften och kan klara sig utan att höja avgiften. Men lite över hälften av våra kunder kommer att behöva justera den. De flesta har inte gjort särskilt mycket ändringar av avgiften på 5–10 år, säger Markus Pålsson, affärsområdeschef på Sveriges Bostadsrättscentrum, SBC, till DN.  

En undersökning som plattformen Allabrf.se har gjort visar att landets bostadsrättsföreningar har flaggat för en höjning av månadsavgiften med i genomsnitt 8,2 procent under 2023. Men för vissa kan det bli upp till 45 procent i höjning, skriver DN.

I många föreningar har man en förskjutning i räntekostnaden för lån som är bundna och där bindningstiden ännu inte har gått ut, och där kan bli ytterligare höjningar framöver, enligt Allabrf.se.

Tusentals föreningar höjer

Hos Riksbyggen har hittills cirka 1500 föreningar aviserat om avgiftshöjningar, de flesta kommer att höja mellan 5 och 10 procent, meddelar Riksbyggen till SVT Nyheter.

Inom HSB-organisationen, som har cirka 4000 bostadsrättsföreningar i landet, har hittills runt 300 föreningar flaggat för att man kommer att höja avgiften, meddelar HSB. I fjol var samma siffra runt 100. Hur stor höjning det bli i genomsnitt har HSB ännu inte sammanställt.

”Försöker ta höjd för framtiden”

Mikael Gröning, styrelseledamot i en HSB-förening på Kungsholmen i Stockholm, säger att föreningen för första gången på flera år är tvungna att höja avgiften för att klara lånen. 12 procent mer i månadsavgift blir det nästa år för medlemmarna i föreningen, som bildades i slutet av 50-talet. 

– Vi har försökt ta höjd för hur framtiden ser ut och jag är inte orolig för föreningens ekonomi, men det skulle jag däremot vara om jag satt i en nybildad förening med stora lån som riskerar att överskrida fastighetens värde, säger han till SVT Nyheter.

Hör Ulrika Blomqvist, vd för Bostadsrätterna, i klippet ovan besvara tre frågor om avgiftshöjningarna

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.