Serbien har gett i snitt 21 doser vaccin per 100 invånare, det är nästan tre gånger så mycket som i Sverige där man har gett lite mer än 7 doser per 100 invånare. Foto: Filip Huygens/SVT

Serbien långt före EU i vaccineringen – tack vare Kina

Uppdaterad
Publicerad

Vaccinen har blivit global hårdvaluta och ett sätt för länder som Kina och Ryssland att öka sitt inflytande. Medan EU kämpar med försenade vaccinationsprogram ligger Serbien långt före, tack vare miljontals doser från Kina.

I Sverige har strax över sju vaccindoser getts per hundra invånare. Snittet för hela EU är ungefär detsamma, 7,5. I Serbien är det tre gånger så många – över 21 doser per hundra invånare.

– Hittills har Kina levererat 1,5 miljoner vaccindoser och vi förväntar oss ytterligare 500.000 den här veckan. Än så länge har EU direkt försett oss med noll vaccin, säger Stefan Vladisavljev, geopolitisk analytiker vid en tankesmedja i Belgrad.

Investerat i Serbien

Kina har investerat mycket i serbien de senaste åren, här finns till exempel ett antal fabriker helt eller delvis ägda av kinesiska företag. Men i och med pandemin har relationen fördjupats rejält, delvis på bekostnad av relationen med EU. I mars förra året levererade Kina skyddsutrustning. Serbiens president Vucic sa att europeisk solidaritet bara är en saga innan han bokstavligen kysste den kinesiska fanan. Och så nu vaccinet.

– På kort sikt kan vi bara säga att det är en stor fördel och en stor framgång att ha fler än två miljoner vaccinerade första mars. Men på längre sikt kan det potentiellt bli skadligt om Serbien avlägsnar sig från EU och närmar sig Kina. Det politiska systemet där bygger på andra värderingar än de vi förknippar med EU, säger Vladisavljev.

Geopolitiskt pris

Igår besökte Serbiens president Aleksandar Vucic grannlandet Bosnien. Han hade med sig lite vaccin som present och passade på att rikta en känga åt Bryssel som hittills inte lyckats leverera några vaccin genom programmet Covax.

EU som brottas med förseningar och logistikproblem har svårt att skrapa fram extra doser att dela med sig av. Vilket kan ha ett geopolitiskt pris för unionen. Även i Afrika passar både Ryssland och Kina på att erbjuda sina vaccin och flytta fram positionerna.

– Just nu uppfattas Kina som ett vänligt land här i Serbien. Som en strategisk partner, den partner som bidrar till Serbien mer än någon annan global aktör. Där har EU misslyckats, säger Stefan Vladisavljev.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.