Sex döda i busskrocken i Uppland

Uppdaterad
Publicerad

Sex personer, fem kvinnor och en man, omkom i den svåra bussolyckan i morse på länsväg 288 nordost om Uppsala. Sex personer skadades svårt och över 20 vårdas på sjukhus för lindriga skador.

Bussarna som körde för Uppsala Lokal- trafik hade sammanlagt ett 50-tal passagerare när de ca 06.45 krockade vid Lydinge vägskäl nära Rasbo. Den ena bussen var på väg mot Östhammar och den andra mot Uppsala.

På en av bussarna slets framrutan och den ena långsidan bort vid krocken och båda bussarna hamnade i diket. Det var halt väglag på olycksplatsen.

Kerstin Olsson var på väg från Östhammar till sitt jobb i Uppsala med en av olycksbussarna. Här berättar hon för SVT om kraschen.

-Jag var på väg till jobbet i morse. Jag satt på bussen och löste sudoku. Helt plötsligt så blir det något ljud av glaskross och man undrar ju vad som händer. Sedan händer allting bara. Jag ramlade på golvet eller bussen började vingla till. Det är jättesvårt att beskriva allt det här nu.

Vad såg du runt omkring dig?

-Jag vet inte vad jag såg för jag hamnade ju på golvet och sen var det ju en massa skadade och... Det är så svårt att berätta om det här.

Vill berätta

Kyrkoherde Jan Bonander från Bälinge har pratat med flera av busspassagerarna.

-Framförallt handlar det om att man vill berätta vad man har sett och få någon som lyssnar en stund och sitter kvar, säger han.

Närmare 50 personer skadades eller chockades svårt i olyckan. Enligt Kerstin Bergh Johannesson vid Centrum för katastrofpsykiatri är det viktigt att de får hjälp med att bearbeta sina upplevelser.

-Det här är nog så viktigt i sådana här lägen, för man kan föreställa sig att de som befunnit sig på den här bussen dels själva har varit utsatta för livsfara och livshot dels sett andra bli skadade eller dödade, säger hon.

Stämningen dämpad

Flera kyrkor längs med väg 288 och i Uppsala har öppnat krismottagningar öppna för allmänheten.

Och i Östhammars kommun, där fem av de sex omkomna kom ifrån, var stämningen idag dämpad.

-Först såg man det på tv i morse och sen när jag kom till jobbet så var det allmänt prat om det här förskräckliga som hänt. Tankarna går naturligtvis till alla de anhöriga och till dem som avlidit. Det är hemskt, säger Viola Westerberg-Ohlsson från Östhammar till ABC.

Flera svåra bussolyckor

Januari 2006: Nio människor omkom när

en buss med ett 50-tal personer

ombord körde av motorvägen E 18/20

utanför Arboga, slog runt och hamnade

på taket.

Januari 2003: Sex människor miste

livet när en ersättningsbuss för ett

inställt tåg körde av vägen mellan

Fagersta och Ängelsberg i norra

Västmanland.

Juni 2002: Två barn omkom när en

linjebuss körde in i en skolbuss i

Råneå.

September 2001: Indal norr om

Sundsvall. Sex personer omkom när en

skolbuss med 38 elever kolliderade

med en fullastad timmerbil.

  • Den senaste månaden har flera buss- olyckor inträffat, dock utan att kräva några dödsoffer.
  • Så sent som den 16 februari körde en dansk turistbuss med 45 personer, de flesta barn, av E 6 mellan Helsingborg och Ängelholm. Ingen blev allvarligt skadad.
  • I början av månaden krockade en buss och två personbilar norr om Karls- krona. Fjorton personer fördes till sjukhus.
  • I slutet av januari välte en dansk buss med 39 passagerare på E 45 i nordvästra Värmland och välte på sidan. Sju personer fördes till sjukhus.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.