Foto: TT

Sex – inte bara för yngre

Uppdaterad
Publicerad

Sex är inte bara för unga. Tvärtom har äldre både mer och bättre sex nu än på 1970-talet.

Även uppemot 100 finns de sexuella tankarna kvar, enligt en ny avhandling.

Temat försummas ofta inom vården, säger forskaren Nils Beckman.

Kroppen kanske är lite mer sliten. Men känslorna och lusten finns kvar.

Mer sex numera

Dagens äldre både tänker på och utövar sex i större utsträckning än motsvarande åldersgrupp gjorde för 40 år sedan, enligt Nils Beckmans avhandling vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

– Det är lätt att använda sin egen sexualitet som referensram och tro att ingen som är äldre än en själv har sex, säger han.

– Men bara för att man blir äldre försvinner ju inte känslolivet. Tvärtom.

Slutsatsen gäller högt upp i åldrarna. En delstudie om 97-åringar visar att även den ålderskategorin är långt ifrån färdig med den sexuella delen av livet.

– De flesta som är 97 är väl kanske inte sexuellt aktiva längre. Men nästan alla tycker att det är positivt och naturligt att få frågor om sin sexualitet i hälsoundersökningar.

– Många har fortfarande sexuella tankar och lust fortfarande eller säger att de saknar sex.

Fler nöjda

Avhandlingen visar också att sex är betydligt vanligare bland dagens 70-åringar än det var på 1970-talet. Dessutom är fler nöjda med sexlivet nu.

Förändringarna i statistiken är störst bland kvinnorna. Nästan tre gånger så många 70-åriga kvinnor är sexuellt aktiva i dag jämfört med på 1970-talet.

– Attityderna i samhället har förändrats. Dagens 70-åringar ställer samma krav på tillvaron som 20-åringar gör och kvinnor tar för sig på ett helt annat sätt i dag.

Enligt Nils Beckman visar resultaten hur viktigt det är att inte glömma bort sexlivet när äldre söker vård av olika skäl.

– Att ta upp även sexuella bekymmer i samband med till exempel sjukdom glöms ofta bort, säger han.

– När vi i samband med hälsoundersökningar ställt frågor om sex, är det för vissa nästan första gången som de pratar om sitt eget sexliv.

Fakta: Siffror om sex

Bland de knappt 270 intervjuade 97-åringarna var bara en person fortfarande sexuellt aktiv. 26,7 procent av männen och 4,7 procent av kvinnorna kände dock sexuell lust och 26,2 procent av männen och 14,9 procent av kvinnorna sade sig känna saknad efter ett aktivt sexliv.

33,2 procent av de 97-åriga männen och 18,4 procent av kvinnorna hade sexuella tankar, medan närmare hälften av 97-åringarna hade en positiv attityd till sexualitet och mer än 80 procent var positiva till att frågor om sexualitet förekom i hälsoundersökningar.

Bland 70-åriga kvinnor har andelen sexuellt aktiva ökat från 12 till 34 procent sedan 1970-talet. Andelen sexuellt aktiva män i samma ålder har ökat från 47 till 66 procent under samma period.

62 procent av kvinnorna och 71 procent av männen upplevde en ”hög tillfredsställelse” i sexlivet, att jämföra med 41 respektive 58 procent på 1970-talet.

Källa: Sahlgrenska akademin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.