Sex med djur förbjuds

Uppdaterad
Publicerad

Att ha sex med djur förbjuds. Regeringen har till slut lagt ett förslag om förbud mot tidelag, vilket välkomnas från flera håll.

– Vi tycker det är väldigt positivt och det här är en viktig markering, att detta är ingenting som accepteras. Det är inte en godtagbar användning av djur, säger Johan Beck-Friis, informationschef på Sveriges Veterinärförbund.

Frågan om förbud mot tidelag har diskuterats länge och lagskärpningen har haft brett stöd i riksdagen. I slutet på november 2011 kom den utredning som regeringen låtit göra där bland annat ett tydligt förbud mot alla former av sexuellt utnyttjande av djur föreslogs.

Sedan dess har det kommit in drygt 300 remissvar som sammanställts, och nu är lagförslaget alltså klart.

– Vi skärper reglerna runt tidelag för att det inte ska finnas någon som helst tveksamhet om att det är förbjudet att plåga djur på det här sättet, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C).

Han säger att straffskalan, i det här sammanhanget, blir ganska sträng. Straffet för att ha sex med djur föreslås bli böter eller fängelse i upp till två år, vilket Erlandsson hoppas kommer ge en avskräckningseffekt.

Lagen föreslås träda i kraft den 1 januari nästa år.

Fakta: Tidelag

* Samlag mellan djur och människa kallas tidelag.

* Det tidigare förbudet i Sverige upphävdes 1944. Paragrafen om djurplågeri i brottsbalken skulle i stället skydda djuren mot sexuella övergrepp, men ytterst få har dömts för detta. Anledningen är att det varit svårt att bevisa att djuret har utsatts för lidande, vilket är en förutsättning för en fällande dom.

* Med det nya förslaget vill regeringen tydligt förbjuda alla sexuella handlingar med djur. Med sexuella handlingar avses inte de som utförs av veterinärmedicinska skäl eller i samband med avel.

* Exakt hur många djur som utnyttjas sexuellt är okänt. Dåvarande Djurskyddsmyndigheten undersökte saken under perioden 2000-2005. Då rapporterades 226 fall av tidelag. 115 av dessa polisanmäldes, men inte ett enda fall ledde till åtal.

Källa: Ny djurskyddslag (SOU 2011:75), Sveriges Veterinärförbund (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.