Arbetsgivaravgiften sänks med sex miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsgivaravgiften för de som vill anställa unga och nyanlända sänks med drygt sex miljarder på tre år. Skattesänkningen är en del i regeringens uppgörelse med Centerpartiet och Liberalerna.- Det här innebär att fler kan gå från bidrag och in i arbete, säger Annie Lööf (C).

Det handlar om tre grupper där arbetsgivaravgiften sänks, så att de lättare ska komma in på arbetsmarknaden. För unga, nyanlända och långtidsarbetslösa sänks arbetsgivaravgiften med två tredjedelar, från 31,42 till 10,21 procent.

– Den här satsningen blir kraftfull eftersom det är ett tydligt fokus på de här grupperna och inom en viss tidsram, säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

Lööf: ”Har tagit till oss av kritiken”

Redan under Alliansregeringen infördes skattelättnader för de företag som anställde unga. Men forskningsstudier visade redan 2013 att skattesubventionerna var kostsamma jämfört med hur många som fick jobb. Samt att det var få helt nya jobb som skapades.

– Vi har tagit till oss den kritik som kom då att det var en dyr reform. Så när vi nu gjort denna så har den blivit mer specifikt för de här grupperna som står långt ifrån arbetsmarknaden, säger Annie Lööf.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.