Robabah Haidari tror att det kan vara svårare för kvinnor att komma in på arbetsmarknaden. Foto: SVT

Har sökt jobb i flera år: ”Hur välkommen är man här med sin bakgrund?”

Uppdaterad
Publicerad

För ungefär fyra år sedan kom Robabah Haidari till Sverige. Hon kom från Iran men har afghanska rötter. I Sverige väntade hon ungefär 2,5 år på uppehållstillstånd. Sedan dess har hon sökt arbete, men hittills utan framgång.

– Jag har sjuksköterskeutbildning från hemlandet, så helst önskar jag ju det. För tillfället studerar jag SFI. Jobb är ju jobb, men helst i den riktningen, säger Robabah Haidari.

Vi träffar henne på Arbetsförmedlingens kontor i Solna, norr om Stockholm, dit hon har kommit för att söka jobb. Hon pratar svenska efter åtta månader i SFI, men vill helst bli intervjuad på persiska. Asrin Sarhangi på Arbetsförmedlingen hjälper henne med att översätta.

Vad skulle göra det lättare att hitta jobb?

– Kanske lite hjälp i starten, så att man vet vart man ska gå och vart man ska vända sig då man är helt ny i det här landet. Vi vet inte riktigt hur man går till väga för att söka jobb, vart man vänder sig. Någon sorts organisation, som Arbetsförmedlingen eller annan organisation, som förklarar hur man gör.

”En annan möjlighet än kvinnor”

För första gången på många år är arbetslösheten lika stor bland kvinnor som bland män, 6,7 procent. Tidigare har den varit högre bland män. Arbetsförmedlingen menar att en av anledningarna är just att utrikesfödda kvinnor har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Något som Robabah Haidari håller med om.

Som kvinna från ett annat land, är det svårare än för männen?

– Jag tror absolut att det är lite svårare, då kvinnor oftast är hemma med barn och familj. Männen är mer aktiva och har den friheten, just den friheten tror jag gör att de har en annan möjlighet än kvinnor, säger hon.

”Språket är nyckeln”

Robabah Haidari tror att framförallt språket spelar roll om man ska lyckas med att hitta ett jobb.

– Det är nästan A och O, för det är nyckeln till samhället och via språket kommer man in och förstår kulturen och landet på ett helt annat sätt. Men man måste också få komma ut och använda det.

Kommer du att hitta jobb som sjuksköterska?

– Självklart är det upp till mig, hur engagerad jag är i att utvecklas och hitta ett jobb inom mitt yrke, men det har också lite grann med samhället att göra. Hur välkommen är man med den bakgrund man har? säger Robabah Haidari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.