Efter det att en anklagad man förlorat sin prästtitel, flyttade han från södra Sverige till Norrbotten och fick jobb som rektor för flera grundskolor. Arkivbild. Foto: Thierry Charlier/AP/TT

Sexbrottsanmäld präst fick jobb som rektor

Uppdaterad
Publicerad

Man förlorade prästtitel efter anklagelse om ”oaktsam våldtäkt” – då flyttade han norrut och fick jobb som rektor.

En manlig kyrkoherde inom Svenska kyrkan blev av med sin prästtitel efter att ha inlett en sexuell relation med en minderårig pojke mellan 15 och 18 år. Enligt kyrkans egen utredning har mannen polisanmälts för ”oaktsam våldtäkt” mot pojken, men utredningen lades ner, skriver NSD.

Efter det att mannen förlorat sin prästtitel flyttade han från södra Sverige till Norrbotten och fick jobb som rektor för flera grundskolor.

– Eftersom den händelsen inte har upprepat sig, och det var några år sedan, så ser jag inte hur den skulle påverka något nu. Jag har inte gjort något olagligt. Då arbetade jag med frågor som det inte fungerade att fortsätta med, säger mannen till NSD.

Tidningen har varit i kontakt med skolchefen i kommunen som uppger att man inte kände till händelsen med pojken. Hen säger att mannen ska ”konfronteras” direkt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer