”Det finns ganska stora hinder om man ska registrera sin relation”, hör sexologen och psykologen Tanja Suhinina svara på tre frågor om polyamori. Foto: SVT, Vilhelm Stokstad/TT

Sexologen om polyamori: ”Vi i branschen märker att det blir mer mainstream”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns dåligt med forskning på ämnet, men sexologen och psykologen Tanja Suhinina tror att det har blivit vanligare att leva i polyamorösa förhållanden – det vill säga att ha fler än en partner. Hon har själv levt i flersamma relationer och har specialiserat sig på ämnet i sin yrkesutövning. 

– Alla vi i branschen märker att det blir mer mainstream, termerna blir mer kända och det verkar vara fler personer som lever flersamt på olika sätt. 

“Rent anekdotiskt” så verkar det ha blivit vanligare att leva i polyamorösa förhållanden, enligt Tanja Suhinina.  

Charlotta Carlström, forskare på Centrum för sexologi och sexualitetsstudier vid Malmö universitet, har forskat på hur polyamorösa personer förhåller sig till normer. Hon betonar att hennes forskning inte kan svara på om det blivit vanligare, men även hon ser en ökande trend.

Ökad kunskap om polyamori

“Jag kan väl se tendenser att det blivit allt vanligare att forma relationer utifrån hur man vill ha dem. Och varför det är på det sättet – kanske helt enkelt för att det är möjligt. Trots att det fortfarande finns många hinder i samhället för flersamma finns ändå en ökad förståelse och acceptans för icke-normativa relationer, sexualiteter och livsstilar”, skriver Charlotta Carlström i ett mejl. 

Även Tanja Suhinina tror att det beror på en ökad kunskap. 

– Informationen har spridits och det har blivit lättare att hitta likasinnade från internet och dejtingsajter, säger hon. 

– Så det kanske inte är så att fler vill leva flersamt, utan folk har den praktiska möjligheten nu – och vet att man får göra det.

Fördomar vanligt

Men polyamori kan ofta mötas av fördomar och oförstående från omgivningen, berättar både Tanja Suhinina och Charlotta Carlström. 

“Våra intervjupersoner beskriver hur de behöver hantera omgivningens starka reaktioner och att de lägger mycket tid och energi på att förklara och försvara”, skriver Charlotta Carlström. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.