Foto: TT

Sexuella trakasserier är vardag i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Debatter om sexuella trakasserier går vidare. Hittills har fokus främst riktats mot hur situationen ser ut för vuxna i arbetslivet men även barn och ungdomar kan utsättas för sexuella trakasserier och enligt polisen är skolan den fysiska plats där de drabbas allra hårdast. Vad är det egentligen som händer i korridorer och klassrum?

SVT Nyheter träffar en gymnasieklass i Stockholm för att prata om det som många upplever är pinsamt. Under utlovad anonymitet träder både flickor och pojkar fram och berättar om sexuella kränkningar och obehagliga upplevelser. Det här är några av deras vittnesmål från skoltiden:

”Grabbgäng går runt och tar tjejer på rumpan i korridorerna och man kan höra grupper som jämför tjejernas bröst”

Kampanjen #MeToo

”En kille i högstadiet skickade nakenbilder och förföljde flera tjejer i min klass”

”Jag har kallats för bög och fjolla”

”En kvinnlig idrottslärare gick in i killarnas dusch och sa, ’jag har en son som jag sett naken’ och ’jag bryr mig inte om era kroppar’”

”Det är så sjukt normaliserat att utsätta varandra. Det finns tjejgrupper som går på ensamma killar och killgrupper som går på tjejer. Vissa tycker det är jätteobekvämt och andra ser det som ett skämt.”

Ingen anmäler

Trots att många av eleverna vi träffar berättar om hur de själva har drabbats är det ingen av dem som uppger att de har anmält händelsen. Skälen som anges är att man skäms för att man utsatts, att man känner gärningsmannen eller att man inte tycker att kränkningen är allvarligt nog.

Johan Gyberg är Skolverkets expert på trakasserier och kränkningar och han tycker att elevernas vittnesmål är mycket oroväckande.

– Det är oerhört allvarligt om en elev säger att det här är vardag. Det här verkar vara många fler än så. Så ska det inte vara i skolan. Här har skolan ett ansvar att se till att det inte sker. Här har skolorna olika verktyg som de måste ta till. Det står i läroplanen, det står i skollagen och det står i diskrimineringslagen att man måste arbeta med de här frågorna, säger Johan Gyberg.

Vad beror det på att så få väljer att anmäla?

– Det kan handla om att sexuella trakasserier har blivit så vanligt att man accepterar det i sin vardag. Man kanske inte heller känner till vilka rättigheter man har i skolan, att man kan anmäla och att skolan har en skyldighet att omedelbart agera om det sker sexuella trakasserier, säger Johan Gyberg.

Skolan den mest utsatta platsen

I dag finns ingen tydlig överblick över hur många som utsätts för sexuella trakasserier i skolan men enligt en rapport från polisens nationella operativa avdelning (NOA) från 2016 är skolan den fysiska plats där barn och unga drabbas allra hårdast.

Exempelvis anmälde 119 ungdomar att de utsatts för sexuella trakasserier på festivaler i Sverige mellan 2011 och 2016. Det kan jämföras med dom 1081 anmälningar om ofredande i skolan – som gjordes under samma period.

Eleverna vi träffat beskriver sexuella trakasserier som en del av vardagen i skolan. Vilka signaler skickar vuxenvärlden om vi låter det fortsätta?

-- Det är oerhört allvarligt eftersom eleven tvingas att lära sig att stå ut med vissa saker man blir utsatt för. Skolorna lyfter normen kring sexualitet och vad man får göra mot varandra. Vi har lagar och regler för att komma till rätta med sexuella trakasserier. Nu måste man göra verkstad av dem, säger Johan Gyberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet