Malmö stad har stoppat verksamheter och polisanmält bolag. I Stockholm har utbildningsförvaltningen startat en utredning mot den verksamhet som Kalla Fakta granskat. (Personerna på bilden har inget samband med händelserna.) Foto: TT

SFI-experten: ”En omöjlig ekvation”

Uppdaterad
Publicerad

Flera skandaler skakar just nu landets SFI-verksamheter. Personal har stängts av och stora utbildningsföretag polisanmälts. I bakgrunden finns ett exploderande behov, en skriande lärarbrist – och kommunernas strävan att hålla nere kostnader.

– Den här ekvationen är helt omöjlig, säger Karin Sandewall, som är forskare och föreståndare för Nationellt centrum för svenska som andraspråk vid Stockholms universitet.

Karin Sandwall har själv en bakgrund som SFI-lärare. Foto: Eva Dalin/Stockholms universitet
Val 2018 – #dinröst

Hon menar att kommun och stat under lång tid agerat alltför kortsiktigt när det gäller SFI, och inte gett verksamheten de nödvändiga förutsättningarna.

Därför blev hon inte heller överraskad när TV4:s Kalla Fakta i februari avslöjade hur en stor SFI-aktör i Stockholm förde Stockholms stad bakom ljuset, och inte heller när två SFI-bolag i Malmö avslöjades med liknande fusk.

– Vi har fått indikationer på att det fuskats, och försökt påtala det. Men det får ju mycket större effekt när det avslöjas av Kalla Fakta, säger Karin Sandewall.

”Tittar inte på ritningarna”

Malmö stad har stoppat verksamheter och polisanmält bolag. I Stockholm har utbildningsförvaltningen startat en utredning mot den verksamhet som Kalla Fakta granskat.

En färsk kartläggning från länsstyrelserna visar samtidigt att kommuner på flera håll haft svårt att uppfylla lagens krav på väntetider – vilket kommunerna förklarar med att de helt enkelt inte lyckas få tag på tillräckligt många lärare.

SVT Nyheter har också varit i kontakt med SFI-lärare och -deltagare på olika håll i landet som berättar om ytterligare brister – bland annat hur elever som läser på halvtid blandats med dem som läser på heltid.

Karin Sandewall suckar inför exemplen. Hon jämför SFI-utbildningen med att bygga ett hus.

– Man måste börja med ritningarna, och i Sverige har vi ganska bra ritningar i form av styrdokument. Men sedan är det som att man inte tittar på ritningarna. Är det ett fuskbygge, då kommer det inte att bli någon bra utbildning.

Nationell strategi och statlig utredning

Kommunernas intresseorganisation SKL antog i december en samlad strategi för att förbättra balansen mellan behovet av undervisning och tillgången på lärare. Bland annat vill man utveckla tjänster för e-lärande och förlägga delar av SFI-lärarutbildningen till klassrummen.

Från regeringens sida aviserade utbildningsminister Anna Ekström härom dagen att hon kommer att tillsätta en utredning om SFI, bland annat med syftet att snabba på genomströmningen i utbildningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet