Foto: TT

Lagen klubbad: Regeringen får möjligheten att stänga alla skolor

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen kan nu stänga alla landets skolor om det skulle krävas. Detta efter att riksdagen klubbat igenom en ny lag som ska gälla vid extraordinära händelser i fredstid.
Enligt socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) är det dock inte läge för en sådan åtgärd just nu.

En eventuell nationell skolstängning kan ske tidigast på måndag. Det framgår av det lagförslag riksdagen röstade igenom på torsdagen och som ger regeringen rätt att tillfälligt stänga förskolor, skolor, fritidshem eller andra verksamheter vid extraordinära händelser i fredstid.

Men beslutet innebär inte att förskolorna och skolorna nödvändigtvis kommer att stängas.

– I det här läget är det inte aktuellt med en skolnedstängning. Om vi skulle hamna där så kommer vi att säkerställa att familjer får sin ekonomi tryggad i en sådan situation, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi till nyhetsbyrån TT.

Flera nya regler börjar gälla

Den nya lagen ger också kommuner och friskolor rätt att vid extraordinära händelser besluta att tillfälligt stänga en förskoleenhet, fritidshem eller annan pedagogisk verksamhet. För närvarande har de bara möjlighet att stänga skolor.

Den innebär också att huvudmännen för skolorna, vare sig det är kommunen eller privata, måste erbjuda förskola till barn till vårdnadshavare som deltar i samhällsviktig verksamhet. Det gäller även barn med behov av särskilt stöd.

Vill ha undantag från lagstiftningen

Enligt nuvarande lagstiftning har föräldrar som tvingas stanna hemma från jobbet för att ta hand om sina friska barn inte rätt till ersättning.

Regeringen ber därför riksdagen om ett bemyndigande att få kunna göra undantag från kraven i socialförsäkringslagen om det skulle behövas.

– Vi agerar just nu för att vidta de åtgärder som krävs för att våra socialförsäkringar ska täcka de människor som påverkas av corona så ingen råkar illa ut, säger Shekarabi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet