Foto: TT/SVT

Diana Nyman anmäler Sheraton till DO

Uppdaterad
Publicerad

Romska Diana Nyman blev stoppad från att komma in till frukostmatsalen på Sheraton hotel i Stockholm i tisdags, trots att hon kunde visa att hon bodde på hotellet. Nu anmäler hon Sheraton till DO, rapporterar Gp.se.

Diana Nyman, från Romska rådet i Göteborg, berättar för Gp.se att hon postat ett brev till diskrimineringsombudsmannen, DO, på torsdagseftermiddagen.

Händelsen som nu anmäls inträffade i tisdags. Nyman hade bjudits in av regeringen för att tala om diskrimineringen av romer, i samband med att integrationsminister Erik Ullenhag presenterade regeringens vitbok över diskriminering och övergrepp mot romer.

Regeringskansliet hade bokat in henne för övernattning och frukost på hotellet Sheraton i Stockholm, men trots att hon kunde visa att hon var gäst stoppades hon från att äta inne i frukostmatsalen.

Massiv kritik mot hotellet

Hotellet har kritiserats hårt för händelsen. Samma dag som den inträffade beklagade Sheraton på sin Facebook-sida vad man benämnde som ”incidenten”, och möttes av massiv kritik bland hundratals kommentarer.

”Tycker inte att så grov diskriminering kan kallas för incident. Snarare en skandal och en skamfläck i hotellets historia” ,”Är detta allt ni kan få fram efter ett halvt dygn? Jisses....”, lyder två av kommentarerna.

I onsdags kontaktade hotellets vd Thomas Johansson Nyman personligen, men Nyman bedömde inte hans samtal som en ursäkt.

– Det var ett mycket uppseendeväckande samtal där han säger till mig att hans personal känner sig ledsna och kränkta över det som hänt. Jag blev väldigt upprörd, sa Diana Nyman om samtalet till SVT.

Ber om ursäkt i öppet brev

Under torsdagskvällen publicerade även Sheraton ett öppet brev till Diana Nyman på sin Facebook-sida. I brevet ber Sheraton hotels områdeschef Jan Nielsen henne om ursäkt. Nielsen skriver i brevet att hotellet ser ”ytterst allvarligt” på vad som hänt och säger att personalen ska genomgå utbildning i företagets mångfaldspolicy.

– Han ber om ursäkt offentligt, det är en bra början och att han har målsättningen om att det inte ska förekomma diskriminering och att de genomför ett arbete. Men det krävs också att det genomförs, att det inte är tomma ord, säger Diana Nyman till TT.

I brevet skriver hotellchefen att han skulle vilja träffa Diana Nyman personligen för att diskutera nolltolerans för diskriminering, men hon säger till TT att anmälan som hon skickat in till DO nu måste få ha sin gång.

Här kan du läsa brevet i sin helhet

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.