Kurdernas Sverigerepresentant Shiyar Ali: ”Flera av dem fortfarande radikala”

Uppdaterad
Publicerad

Det autonoma styret i nordöstra Syrien håller 11 000 internationella IS-fångar. När kurdernas Sverigerepresentant Shiyar Ali får höra att IS-kvinnorna i väntan på brottsutredning släppts rakt ut i samhället tar han sig för pannan:

– Det är ett svek mot allt vi gjort. Det är svenska medborgare som kan bli nästa offer.

Längs väggarna i Shiyar Alis vardagsrum går det som ett pärlband av fotografier. Bilderna visar människor i hans närhet som fallit offer för terrorsekten.

– Det här är mina kusiner. De var och jobbade i sina affärer och IS placerade en bilbomb utanför. Hela huset förstördes.  Här är en vän som jag studerade ihop med. Han var en fantastiskt person. Energirik och fin människa. Han sa att en dag så når vi ljuset, när vi får leva i frihet.

”Tydligt att de har kvar ideologin”

Han har träffat de svenska IS-kvinnorna i lägren i nordöstra Syrien. Han säger att det var jobbigt.

– Flera av dem är fortfarande radikala. Det är tydligt att de har kvar ideologin. De uttrycker sig som att vi inte är muslimer utan otrogna. Samtidigt som några av dem har ångrat sig och verkligen vill hem. Mot bakgrund av hur vårt folk mördats och plågats av IS var det jobbigt att träffa dem och höra att flera av dem fortfarande tror på den ideolgin.

När han får höra om hur flera av dessa kvinnor i väntan på brottsutredningar släppts ut i samhället blir han förvånad.

– Det är verkligen tragiskt. Jag tycker att det är oacceptabelt. Vem ska stå till svars om de gör något eller om det händer något? Vem?

”Världens har inte varit till någon hjälp”

Han menar att kurderna känner sig ensamma i processen med att ställa människor som stridit för IS inför rätta.

– Världen har inte varit till hjälp. De har vänt oss ryggen. Vi utvisar nu en första grupp kvinnor, men de är farliga individer som kan utgöra ett hot. Vi räknar med att Sverige ställer dem inför rätta, inte minst för att offer för IS ska få upprättelse.

I Shiyar Alis vardagsrum samsas porträtten på vänner och familj med människor som stupat i kriget mot terrorsekten.

– Det handlar om tusentals människor. De här på mina väggar är en droppe i havet. De har alla jobbat för att stoppa IS. Det är en fin kamp för frihet. För kvinnorna och ett bättre Syrien utan våld och elände. De är våra hjältar och när jag tittar på bilderna så tänker jag att vi måste fortsätta kämpa. För att de ska få frid, säger Shiyar Ali.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.