”Sekretess” är svaret SVT:s reporter får på frågorna om IS-kvinnorna – hör intervjun med avdelningschefen. Foto: SVT

Socialtjänsten om IS-kvinnorna: ”Sekretessbelagt”

Publicerad

Socialtjänsten är mycket förtegen om de hemkomna IS-kvinnorna och hänvisar till sekretess. Flera kvinnor ska ha släppts ut i samhället efter förhör, men socialtjänsten vill inte kommentera om kvinnorna avradikaliserats sedan hemkomst.

– Då är det fortfarande så att jag säger att för staden är detta sekretessbelagd uppgifter och jag vill inte gå in på några detaljer, säger Ing-Marie Larsson som är talesperson för socialförvaltningen Göteborg.

Enligt uppgifter till SVT ska flera IS-kvinnor som kommit från Syrien röra sig fritt i samhället efter hemkomsten till Sverige. Socialtjänsten i Göteborg är noga med att inte gå in på detaljer om de hemkomna kvinnorna, utan hänvisar till sekretess. De menar dock att det finns erfarenhet kring att hantera liknande individer.

– Då kan jag säga så här att stadens socialtjänst har en hög kompetens och en god vana att ta emot människor från krigshärjade områden och den här gruppen som du hänvisar till, säger Ing-Marie Larsson.

Sekretessbelagt

Larsson hänvisar under SVT:s intervju gång på gång till den sekretess som rör kvinnorna. Hon vill inte gå in närmare på om man tagit hjälp av andra organisationer eller om man själva har kompetens nog att få dessa kvinnor att överge sin ideologi.

När SVT frågar socialtjänsten hur man hanterar människor som begått brott som många människor ser som avskyvärda hänvisas till samverkan mellan myndigheter.

– Det är verkligen en jättekomplex fråga, som du ställer nu och det är ett stort bekymmer. Just de här individerna kanske inte känner så men jag har också stor respekt för att man i samhället kan ställa sig de här frågorna. Det som är väsentligt är att socialtjänsten är en part, polisen finns och Center mot våldsbejakande extremism är en av rätt många organisationerna runt de här personerna, säger Ing-Marie Larsson.

Se intervjun med Socialtjänsten i spelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.