Sidas Generalsekreterare Charlotte Petri Gornitzka. Foto: TT

Sida-chefen medger: Jag var anställd av Rädda Barnen

Uppdaterad
Publicerad

I ett mejlsvar till SVT bekräftar nu Sidas chef att hon var formellt anställd av Internationella Rädda Barnen under sina första fyra månader på Sida. Hon skriver också att hon informerat både en statssekreterare och UD:s expeditionschef om ”helheten i sin personliga situation”.

Ända sedan Rädda Barnen i går kväll dementerade att Charlotte Petri Gornitzka skulle ha fått ett avgångsvederlag och att det i stället handlade om lön har SVT bett om en ny intervju med generaldirektören.

Hon har hittills avböjt. I stället har hon besvarat ett antal frågor via mejl genom sin pressavdelning.

Där bekräftar hon nu att hon ”i formell mening var anställd” av Internationella Rädda Barnen hela den aktuella perioden, alltså fram till den sista september 2010.

På frågan om hon vidhåller att det var ett avgångsvederlag skriver pressavdelningen att ”Charlotte hälsar att hon vidhåller det hon sade i intervjun, det vill säga att överenskommelsen gick ut på att hon skulle sluta arbeta och få en ersättning motsvarande sex månadslöner.”

”Ett engångsbelopp”

Uppgiften om att det skulle vara ett avgångsvederlag lämnades av Sidas presstjänst första gången i samband med bokningen av gårdagens intervju. Under intervjun fick Charlotte Petri Gornitzka flera frågor om avgångsvederlaget utan att ifrågasätta begreppet. Själv betonade hon upprepade gånger att det handlade om ”ett engångsbelopp” som betalades ut under sex månader.

På frågan om hon informerat statssekreteraren i UD om pengarna från Rädda Barnen, svarade hon att hon informerade ”om helheten i sin personliga situation, det vill säga att hon hade styrelseuppdrag, att hon hade ärvt sin makes bolag och att hon hade en överenskommelse om att sluta som chef för Save The Children International”.

Nedan följder hela mejlet där Sidas informationsavdelning besvarar SVT:s frågor efter samtal med Charlotte Petri Gornitzka:

SVT: Har Charlotte fått fram avtalet, mellan henne och RB? Det är ju viktigt att se formuleringarna där, eftersom det finns olika uppgifter om huruvida det var avgångsvederlag eller lön under fortsatt anställning?

Sida:  Myndigheten har inte tillgång till avtalet eftersom det är mellan henne och den tidigare arbetsgivaren. Charlotte hänvisar er till Save The Children International om ni vill se avtalet.

SVT:s  Vidhåller Charlotte att det var ett avgångvederlag?

Sida: Charlotte hälsar att hon vidhåller det hon sa i intervjun, det vill säga att överenskommelsen gick ut på att hon skulle sluta arbeta och få en ersättning motsvarande sex månadslöner.

SVT: Stämmer det att hon var formellt anställd av RB tom 30 sep 2010?

Sida: Charlotte hälsar att hon i formell mening var anställd av Save The Children International t o m 30/9 2010, men arbetsbefriad. Det var en del av överenskommelsen om att hon skulle sluta.

SVT: Informerade hon statssekreteraren Joakim Stymne om dubbla löner, alt. om att hon fick pengar från RB? vad exakt informerade hon honom, eller annan pers på RK, om?

Sida: Charlotte hälsar att hon informerade honom och expeditionschefen på UD om helheten i sin personliga situation, d v s att hon hade styrelseuppdrag, att hon hade ärvt sin makes bolag och att hon hade en överenskommelse om att sluta som chef för Save The Children International.

SVT: Godkände han upplägget?

Sida: Charlotte hälsar att hon informerade honom och expeditionschefen på UD om helheten i sin personliga situation, d v s att hon hade styrelseuppdrag, att hon hade ärvt sin makes bolag och att hon hade en överenskommelse om att sluta som chef för Save The Children International.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Sida-chefens ersättningar

Mer i ämnet