Före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem Foto: TT

Sida-chefens dubbellön kan strida mot lagen

Uppdaterad
Publicerad

Generaldirektörer måste informera regeringen. Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka har inte velat svara på om hon informerat regeringen om sin anställning på Rädda Barnen när hon tillträdde som vikarierande generaldirektör 2010. Om hon inte gjorde det kan agerandet strida mot lagen om offentlig anställning. 

SVT har talat med flera experter som förklarat att lagens regler om bisysslor mycket väl kan bli tillämpliga om en generaldirektör undvikit att upplysa arbetsgivaren om en pågående anställning.

I lagens sjunde paragraf klargörs att en arbetstagare ”får inte ha någon anställning /.../ som kan rubba förtroendet för hans eller någon annan arbetstagares opartiskhet i arbetet eller som kan skada myndighetens anseende.”

SVT granskar Sida-chefens ersättningar

I ett antal underparagrafer regleras sedan bland annat hur arbetgivare har en skyldighet att informera, men i sista stycket markeras en särställning för bland annat generaldirektörer: ”Ordinarie domare och chefer för myndigheter som lyder omedelbart under regeringen skall på eget initiativ till arbetsgivaren anmäla vilken typ av bisysslor de har.”

Före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem reagerade starkt på nyheten om Sidachefens dubbla ersättningar härom dagen.

– Man sitter inte på två stolar samtidigt, och framför allt om den ena stolen har starkt samröre med den andra stolen. Då blir det en konstig jävssituation och en väldigt svår fråga att hantera.

Alhelm bekräftar att det också kan finnas en arbetsrättslig aspekt om Charlotte Petri Gornitzka inte informerat regeringen:

– Hon måste som generaldirektör inse att det här var av betydelse för arbetsgivarna att få veta.

Och då blir det en fråga om lagen om offentlig anställning?

– Absolut. Den kommer med i bilden. Arbetsrättsligt finns det en komplikation i detta.

Charlotte Petri Gornitzka har till SVT uppgett att hon informerade dåvarande statssekreteraren på UD Joakim Stymne och expeditionschefen på UD om ”helheten i sin personliga situation”, det vill säga att hon hade styrelseuppdrag, att hon hade ärvt sin makes bolag och att hon hade en överenskommelse om att sluta som chef för Save The Children International”.

Hon har avböjt att besvara frågan om hon sa att hon faktiskt var anställd med lön av Internationella Rädda Barnen.

I onsdags uppgav biståndsminister Hillevi Engström (M) att hon skulle låta utreda vad som hänt när Charlotte Petri Gornitzka tillträdde. Enligt Engströms pressekreterare pågår denna utredning fortfarande, och Engström kommer inte att kommentera ärendet förrän den är avslutad.

Enligt Rädda Barnens årsredovisning fick organisationen 2010 ungefär 170 miljoner kronor från Sida.

Enligt Sidas styrelseordförande Mats Sjöstrand har Charlotte Petri Gornitzka inför honom förnekat att hon som generaldirektör ska ha varit direkt inbland i något ärende som berör Rädda Barnen.

Ur Lag om offentlig anställning (1994:260): Bisysslor

7 § En arbetstagare får inte ha någon anställning eller något uppdrag eller utöva någon verksamhet som kan rubba förtroendet för hans eller någon annan arbetstagares opartiskhet i arbetet eller som kan skada myndighetens anseende.

7 a § Arbetsgivaren skall på lämpligt sätt informera arbetstagarna om vilka slags förhållanden som kan göra en bisyssla otillåten enligt 7 §. Lag (2001:1016).

7 b § En arbetstagare skall på arbetsgivarens begäran lämna de uppgifter som behövs för att arbetsgivaren skall kunna bedöma arbetstagarens bisysslor. Lag (2001:1016).

7 c § En arbetsgivare skall besluta att en arbetstagare som har eller avser att åta sig en bisyssla som inte är förenlig med 7 § skall upphöra med eller inte åta sig bisysslan. Beslutet skall vara skriftligt och innehålla en motivering. Lag (2001:1016).

7 d § Ordinarie domare och chefer för myndigheter som lyder omedelbart under regeringen skall på eget initiativ till arbetsgivaren anmäla vilka typer av bisysslor de har. Lag (2004:833).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Sida-chefens ersättningar

Mer i ämnet