Stefan Löfven (S) och Fredrik Reinfeldt (M) Foto: Scanpix

Löfven tar in på Reinfeldt

Publicerad

Det väger nu mycket jämnt mellan de två regeringsalternativen, enligt en SIFO-undersökning som SVT beställt. Efter en snabb upphämtning har numera Socialdemokraterna lagt beslag på regeringens paradfråga om jobben.

I november 2011 ansåg de flesta att alliansregeringen hade den bästa jobbpolitiken. Då var fortfarande Håkan Juholt partiledare för Socialdemokraterna.

Men en ny SIFO-mätning, som SVT beställt, visar att Socialdemokraterna nu gått förbi. 44 procent anser att att en S-ledd regering har bättre jobbpolitik. Bara 35 procent föredrar den moderatledda regeringens.

– I sysselsättningsfrågan har alliansregeringen förlorat. Där låg man klart över socialdemokraterna, men där har det vänt, säger Toivo Sjörén som är opinionschef på SIFO.

M behåller ekonomiförtroendet

Däremot behåller Moderaterna förtroendet för hur landets ekonomi sköts. Även om Socialdemokraterna tagit in något på försprånget, så leder ändå moderaterna stort med siffrorna 50 procent mot 32.

– Ekonomi det är alliansregeringens stora styrka. Där man också potentiellt kan locka över väljare över blockgränsen, säger Sjörén.

”Har blivit jämnt”

Vilken regering styr då landet bäst? Sedan 2011 har mycket hänt och idag är det riktigt jämnt idag. Nya mätningen ger en minimal fördel för en moderatledd regering. 40 procent mot 39.

– Där har det blivit jämnt. Där har man samma utgångsläge nu, vilket är en rätt stor förändring mot hur det varit tidigare, säger Toivo Sjörén på SIFO

SIFO-undersökningen i sin helhet

Visa

Undersökningen, som SIFO gjort på uppdrag av SVT, bygger på telefonintervjuer med 1.000 personer mellen den 11-14 mars.

 • Vem tror du är bäst på att styra landet? Är det en moderatledd regering eller en socialdemokratiskt ledd regering?

  40 (M), 39 (S) (2013)
  55 (M), 28 (S) (2011) (mätningen som gjordes nov 2011)
 • Vem tror du är bäst på att sköta sysselsättningen? Är det en moderatledd regering eller en socialdemokratiskt ledd regering?

  35 (M), 44 (S) (2013)
  49 (M), 31 (S) (2011) (mätningen som gjordes nov 2011)
 • Vem tror du är bäst på att sköta landets ekonomi? Är det en moderatledd regering eller en socialdemokratiskt ledd regering?

  50 (M), 32 (S) (2013)
  59 (M), 24 (S) (2011) (mätningen som gjordes nov 2011)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer