Regeringen med Gustav Fridolin (MP), Ylva Johansson (S), Stefan Löfven (S) och Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: TT

Sifo: Rödgröna framåt efter terrordåden

Uppdaterad
Publicerad

Avståndet mellan Alliansen och den rödgröna regeringen samt Vänsterpartiet har krympt något, enligt en ny väljarbarometer från Sifo som publiceras i Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet.

– Terrordåden har gjort det jämnare mellan de båda sidorna, säger Toivo Sjörén, opinionschef vid Sifo, till SvD.

Mätningen är utförd veckan före och veckan efter terrorattackerna i Paris. Den första mätveckan hade Alliansen ett övertag med 5,3 procentenheter.

Andra veckan hade i stället de rödgröna ett övertag med 1,5 procentenheter.

Alliansen fortfarande störst

Sammanlagt är Alliansen fortfarande störst med 41,1 procent mot 39,2 procent.

– Alliansen har gått från ett signifikant övertag till att man inte längre kan se någon statistiskt säkerställd skillnad mellan blocken, säger Sjörén.

S största ökningen

Socialdemokraterna står för den största procentuella ökningen, även om förändringarna totalt sett är små. S får 26,8 procent, en ökning med 2,2 procentenheter jämfört med förra mätningen – som inte heller den är signifikant.

Sverigedemokraterna fortsätter att hamna runt 17 procent. I mätningen får partiet 17,6 procent, en ökning med 0,4 procentenheter från oktobermätningen.

Fakta: Mätningen (med förändring sedan oktober)

Så här fördelar sig väljarsympatierna i Sifos novembermätning, med förändringen i procentenheter från oktobermätningen inom parentes:

Socialdemokraterna: 26,8 (+2,2)

Moderaterna: 24,6 (+0,8)

Sverigedemokraterna: 17,6 (+0,4)

Centerpartiet: 6,8 (-1,2)

Vänsterpartiet: 6,6 (-0,7)

Folkpartiet: 5,8 (+0,2)

Miljöpartiet: 5,8 (-1,3)

Kristdemokraterna: 3,9 (+0,2)

Feministiskt initiativ: 1,6 (-0,6)

Mätningen genomfördes 9-19 november då 1 941 personer svarade på frågan vilket parti skulle du rösta på om det vore val i dag?

Alla förändringar är inom felmarginalen.

Källa: Sifo/SvD-GP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.