Sifo: Sd över fyraprocentsspärren

Uppdaterad
Publicerad

Om det vore val i dag skulle Sverigedemokraterna ta plats i riksdagen, enligt Sifos senaste väljarbarometer. Det är första gången som partiet får över 4 procent i en Sifomätning.

Partiet har dock i två andra tidigare mätningar hamnat över 4 procent, men Sifo väger tyngre, säger professor Sören Holmberg till Svenska Dagbladet. Hela mätningen:

m 22,6 (+0,5) mp 6,6 (+1,0) fp 7,7 (+0,7) s 41,6 (-2,0) kd 4,4 (-1,2) v 5,4 (+0,3) c 5,5 (-1,0) sd 4,2 (+0,8) övr 2,1 (+0,8)

Ta på allvar

-Det här visar att Sverige­demokraterna helt klart är en kandidat som man ska ta på allvar i svensk politik. Partiet har en klar möjlighet att ta sig in i riksdagen 2010 och i Europaparlamentet 2009, säger Sören Holmberg, som är professor vid Göteborgs universitet.

-De andra mätningarna har mindre urval och är inte lika etablerade. Att partiet nu får så stort stöd i en Sifo-mätning får ses som en liten remarkabel händelse, ­säger han till tidningen.

Kan stärkas ytterligare

Sören Holmberg tror också att siffrorna kan ha en uppmuntrande effekt.

-Det finns en teori om att partier hamnar på säkrare mark när de lyckas ta sig över fyra procent. Väljarna känner då att det inte är en bortkastad röst att stödja partiet, säger hán vidare.

Han vill inte spekulera i varför partiet ökar just nu, men tror att det starkt Europafientliga partiet kan stärkas ytterligare av debatten kring det nya fördraget för Europeiska unionen.

Sören Holmberg påpekar att Sverigedemokraterna är det mest EU-kritiska partiet.

Partiet laddar

Till Svenska Dagbladet säger SD:s partiledare Jimmie Åkesson att ”det känns behagligt” med de nya opinionssiffrorna.

Partiet laddar inför valet till Europaparlamentet nästa år.

-EU-frågan är het nu, det märker vi på många telefonsamtal. Jag tror att många EU-motståndare behöver oss nu när Junilistan haft strul och miljöpartiet svänger, säger Jimmie Åkesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.