Av de 1 111 personer som utfrågats av Sifo vill 36 procent sätta Stockholm i karantän, visar en undersökning gjord på uppdrag av Sverige möts: Direkt. Foto: TT/Jonas Ekströmer

Sifo-undersökning visar: 36 procent av svarande vill sätta Stockholm i karantän

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm bör sättas i karantän – det tycker mer än var tredje person som tillfrågats, enligt en färsk Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Sverige möts: Direkt.

Land efter land runt om i världen inför allt hårdare restriktioner i kampen mot det smittsamma coronaviruset. Sverige har valt en modell som bygger på frivillighet och information. Frågan många ställer sig nu är ”Är den svenska modellen rätt? Eller borde också vi införa hårdare inskränkningar?”

18 procent av stockholmarna för karantän

1 111 personer över landet har svarat på en Sifo-undersökning, där en av frågorna var om Stockholm – där smittan spridits som mest – bör sättas i karantän.

Coronapandemin

Sammantaget är det 36 procent av de tillfrågade som svarar ja. Stockholmarna själva håller dock inte med. Bara 18 procent vill se huvudstaden i karantän.

Vad gäller svarande utanför Stockholm vill hela 41 procent se huvudstaden i karantän. På frågan om Sverige ska stänga alla skidorter i landet svarade 53 procent ja.

Rekommenderar människor att stanna hemma

SVT Nyheter har ringt runt till ett antal välbesökta kommuner för att undersöka vilken inställning de har i frågan. Kommunstyrelsens ordförande i Varberg, Ann-Charlotte Stenkil (M) har ingen uppfattning i frågan om Stockholm bör sättas i karantän, men säger att hon rekommenderar människor att stanna hemma i stället för att besöka Varberg.

– Vi kan inte förhindra någon att komma men vi varnar för att det kan bli en tuff anspänning för vår hemsjukvård och hemtjänst.

Kommunchef i Malung-Sälens kommun, Christina Holback säger också att de har samma uppfattning som Folkhälsomyndigheten och följer den linje som anges.

– Man pratar ju inte om just stockholmare utan invånare i hela landet bör avstå från att resa.

Samma linje hålls i Ystad Kommun, vars kommunstyrelses ordförande, Kristina Bendz, låter hälsa via kommunikatören Kristian Ördell att resor till och från kommunen borde undvikas för att inte belasta sjukvårdsresurser.

Majoriteten nöjda med åtgärderna

I Sverige har man till skillnad från många andra länder i Europa och runt om i världen valt att inte stänga ner grundskolor och arbetsplatser. Hur ser man då på hur regeringen hanterat coronakrisen?

Majoriteten av de tillfrågade uppger att de är nöjda med regeringens åtgärder gällande coronavirusets smittspridning, sammanlagt 66 procent.

Mer om Sveriges agerande under coronapandemin i kvällens sändning av Sverige möts: Direkt klockan 20:00 i SVT1 eller på SVT Play. I programmet deltar bland andra läkaren och professorn Agnes Wold, journalisten Malin Lernfelt och överläkaren Martin Gisslen.

Fotnot:

Undersökningen har gjorts av Sifo i en slumpmässigt utvald webbpanel. Den bygger på 1 111 intervjuer med personer mellan 18-79 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet