Foto: Scanpix

Oväder på Östersjön – fartyg lutade kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

Det kraftiga ovädret på Östersjön ledde till panik ombord på kryssningsfartyget Silja Serenade när fartyget började gunga.

Båten skulle ha lagt till i Helsingfors tidigt i morse, men kunde inte gå in i hamn på grund av dåligt väder.

SVT pratade med passageraren Erik Thonäng när båten fortfarande befann sig ute på havet.

– Det har varit kaos hela natten och hela dan. Jag vaknade vid klockan tre inatt av att det gungade nåt enormt. Nattduksbordet bara flög iväg i rummet. Jag sprang ut och det var panik ombord. Folk som grät, barn som skrek. Vid tax-freen var det fullt med krossade glasflaskor och kläder överallt, säger han.

Han ringde hem till pappa för att berätta att han var ok.

– Han sa bara att: ”Säg inget till mamma”, berättar Erik Thonäng.

Enligt Erik Thonäng var informationen bristfällig under natten och fredagen, med mycket uppgifter som ändrades fram och tillbaka.

– Inatt när alla var oroliga fick vi ingen information. Sen fick vi höra att vi skulle komma iland vid klockan tre idag, sen ändrades det till fyra, säger han.

”Det är kraftig gungning”

Enligt Janis Pavuls på Tallink Silja har det varit kraftiga vindar i finska viken under natten och förmiddagen som gjorde att man valt att gå väldigt sakta fram med fartyget.

– När man sedan närmade sig Helsingfors valde befälhavaren att avvakta lite vid en passage. Fartygen är stora så för att få en så behaglig infart som möjligt valde man att ligga still och vänta på att vinden skulle mojna strax utanför Helsingfors, säger han och fortsätter:

– När fartyget vände kan det förstås upplevas som slagsida, men det är kraftig gungning. Det är ingen fara för varken passagerarna eller fartygets säkerhet, säger han till SVT Nyheter.

Han säger också att de inte har fått någon information om att någon skulle vara skadad.

– Men om det kränger till så kan det ju förstås vara så att saker glider.

Silja Serenade la till i Helsingfors hamn kring klockan 17, lokal tid, sex timmar försenat.

Rekordhöga vågor

Enligt finska Yle har den hårda stormen på Finska viken gett rekordhöga vågor. Den högsta vågen som uppmätts utanför Helsingfors på fredagen var 9,4 meter.

Den hårda blåsten har gjort att flera färjor mellan Finland och Stockholm har blivit kraftigt försenade. Även Viking Lines fartyg Gabriella försenades kraftigt.

– Det har blåst 25-30 sekundemeter och varit fem meter höga vågor. Det har nog gungat ordentligt, säger Johanna Boijer-Svahnström, informationschef hos Viking Line, till TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.