Åklagare Eva Morén vid presskonferensen om åtalet efter Ikea-morden Foto: SVT

Åklagaren: Gärningsmannen hade planerat Ikea-morden

Uppdaterad
Publicerad

I dag väcktes åtal mot den 36-årige man som i augusti knivdödade två människor på Ikea-varuhuset i Västerås. Åklagaren hävdar att mannen planerat dådet och och kommer att yrka på ett långt fängelsestraff när rättegången börjar den 28 oktober. Förundersökningen visar att mannen hade spår av droger i urinen.

– Jag har i dag väckt åtal för två fall av mord på Ikea i Västerås den 10 augusti 2015, inledde åklagaren Eva Morén presskonferensen i polishuset i Västerås.

Motivet: besvikelse

Åklagaren redogjorde för vad den 36-årige gärningsmannen sagt under förhören om sitt motiv: Att han var besviken för att han inte skulle få stanna i Sverige och att han utförde dådet för att folk ska förstå honom.

Knivdådet på Ikea

– Han har inte pratat om hämnd utan en gärning som han gör för att visa att han är desperat.

Mannen har erkänt och i förhör berättat att han under en tid före dådet haft tankar på att döda någon och/eller sig själv. Direkt efter ett möte på Migrationsverket i Västerås, då mannen fick veta att han skulle avvisas till Italien, började han att planera för att sätta sitt dåd i verket.

Letade knivar

– Planeringen påbörjades redan när han var i Västerås centrum. Men han lyckades inte få tag på de knivar han ansåg sig behöva och valde därför att åka ut till Ikea där han visste att det fanns vassa knivar, sade Eva Morén.

Offren var slumpvis utvalda och vare sig någon kund eller personal befann sig i direkt anslutning till attackerna. Det finns inte heller någon övervakningskamera som filmat själva morden, berättade åklagaren.

Blödde till döds

Den 55-åriga kvinnan avled av ett knivhugg i magen som skar av aorta så att hon förblödde. Hennes 28-årige son hade ett stort antal avvärjningsskador på armar, lår och händer men avled även han av ett dödligt hugg i buken.

Gärningsmannen högg sedan sig själv i magen i ett försök att ta sitt liv. Hela förloppet tog mindre än en minut. Båda offren var döda innan polis eller ambulans hunnit till platsen.

Förundersökningen visar att gärningsmannen hade drogen metamfetamin i urinen, enligt patientjournalen. I förhör har mannen inte kunnat ge någon förklaring till varför det fanns spår av droger i hans kropp.

Ingen psykisk störning

SVT kunde tidigt berätta att den rättspsykiatriska undersökningen bedömt att 36-åringen i lagens mening inte led av någon allvarlig psykisk störning när han begick morden, vilket innebär att mannen kan dömas till fängelse. Åklagaren begär också att mannen utvisas efter avtjänat straff.

Sedan tidigare hade Migrationsverket kommit fram till att mannen inte visat några tecken på psykisk obalans före dåden. Detta efter att ha gått igenom sina kontakter med mannen.

En 23-årig man, som var med till Ikea som sällskap till 36-åringen, är helt avförd från utredningen och är alltså inte misstänkt för någon form av brott längre. Han kommer att finnas med under rättegången i egenskap av vittne.

Vädjan från offrens anhöriga

Även målsägarbiträdet Johan Strömberg närvarade vid presskonferensen och läste upp ett uttalande från de efterlevande till mordoffren:

”Vi har förlorat en älskad dotter, hustru och mamma. Vi har förlorad en älskad son och bror. De var på fel plats vid fel tillfälle och drabbades helt oskyldigt. De mördades och gärningsmannen ska nu dömas.... Vi vill inte att deras död ska användas och kopplas till integrations- och invandringspolitik.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet på Ikea

Mer i ämnet