De misstänkta lyckades ta sig in bakom brandväggarna till mängder av interna datasystem. Foto: Johan Åkerberg, grafiker, SVT

SJ bekräftar: Utsattes för dataintrång

Uppdaterad
Publicerad

Nu bekräftar SJ att man tillhör de drabbade i den stora dataintrångshärvan. De misstänkta gärningsmännen har under ett dygns tid haft tillgång till ett konto som tillhört en av bolagets IT-tekniker.

SVT Nyheter har tidigare berättat att SJ finns med bland de företag, organisationer och myndigheter som drabbats av dataintrång i den stora härva som rullats upp i Malmö.

Bolaget har tidigare uppgett att man inte skulle ha tillhört de drabbade. Men nu bekräftar SJ för SVT att man utsattes för ett dataintrång i början av 2016 som man i dag, efter att man informerats av polisen, förstår kan kopplas samman med Malmöhärvan.

– I förra veckan förstod vi kopplingen, säger SJ:s säkerhetschef Jan Sjölund till SVT Nyheter.

SJ: Ingen information användes

Enligt Sjölund har de misstänkta gärningsmännen under ett dygns tid haft tillgång till ett användarkonto som tillhörde en person på SJ:s IT-avdelning.

– Säkerhet är väldigt viktigt för oss, och när vi upptäckte detta vidtog vi alla åtgärder man kan tänka sig, inklusive en grundlig undersökning av datorn. Och vi fann inga tecken på att man använt den möjlighet man skapat åt sig.

Kan ha sopat igen spåren

Men enligt flera experter som SVT Nyheter talat med kan en person med rätt kunskaper hämta information och sedan sopa igen spåren, och SJ:s säkerhetschef medger också att inkräktarna i så fall haft ett dygn på sig att göra detta.

Jan Sjölund säger sig inte känna till vilka uppgifter som den utsatte IT-teknikern hade tillgång till genom sitt konto.

– Jag vet inte vilka behörigheter han hade.

SJ har enligt Jan Sjölund polisanmält händelsen. Men inte förrän i förra veckan fick man alltså återkoppling från polisen om att intrånget ingår i den stora Malmöhärvan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jättelik dataintrångshärva

Mer i ämnet