Hovrätten kortar straffen i dataintrångshärvan

Uppdaterad
Publicerad

I april kom domen i en av Sveriges största dataintrångshärvor där 13 män dömdes till fängelse, böter och villkorligt i tingsrätten. Nu kommer hovrättens deldom mot fyra av de dömda. För flera av dem mildras straffen.

En av de dömda, en 36-årig man och tillika huvudmannens bror, dömdes i tingsrätten till två år och nio månaders fängelse. Hovrätten sänker straffet till två års fängelse, samt ogillar flera av de skadestånd som tingsrätten dömde honom till.

En 61-årig man som tidigare dömdes till 3,5 års fängelse får nu sitt straff kortat till två år.

Anledningen till de sänkta straffen är att flera av brotten begicks före den 1 juli 2016 när bestämmelserna för påföljd ändrades.

Den 32-åring som tidigare dömdes till villkorlig dom och dagsböter frias nu och för den 42-åring som fick villkorlig dom sker inga förändringar.

Rättegången i höstas var en av de största någonsin vid Malmö tingsrätt med totalt 55 förhandlingsdagar och ett förundersökningsmaterial på över 15 000 sidor. 

Totalt handlar domen om fullbordade bedrägerier på drygt 27 miljoner kronor och bedrägeriförsök för mer än 15 miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jättelik dataintrångshärva

Mer i ämnet