Den 39-årige huvudmannen i dataintrångshärvan förs in till rättegången i Malmö tingsrätt den 26 september 2017. Foto: TT/Johan Nilsson

Åklagaren vill se hårdare straff i dataintrångshärvan

Publicerad

Huvudmannen i den stora dataintrångshärvan riskerar ett hårdare straff. Samtidigt yrkar hans bror på att bli helt frikänd. Såväl åklagare som dömda har nu överklagat domen i det uppmärksammade mångmiljonshärvan till hovrätten.

Det blev fällande dom och fängelse i sex och ett halvt år för den 39-årige huvudmannen, när Malmö tingsrätt i april meddelade domen i en av Sveriges största dataintrångshärvor. Hans bror och två närmaste medhjälpare dömdes även de till fängelse. Nu överklagar åklagaren, samt två av de dömda.

Åklagaren vill att straffet skärps

Kammaråklagare Helena Ljunggren anser att det samlade straffvärdet för 39-åringen överskrider det maximala straffet på åtta år med ”god marginal”. Hon vill därför att straffet skärps.

En av männen, som i tingsrätten dömdes till tre års fängelse, har överklagat sin dom. Han vill se straffet sänkt, även om han han fortfarande erkänner sig skyldig i sak.

Även huvudmannens bror, som dömdes till två år och nio månaders fängelse, överklagar. Han skriver i sitt överklagande att han bör bli helt frikänd.

Företag, kommuner och partier utsattes

Totalt handlade domen i tingsrätten om fullbordade bedrägerier på drygt 27 miljoner kronor och bedrägeriförsök för mer än 15 miljoner kronor.

Under 2015 och 2016 skickade ligan ut stora mängder e-post med specialdesignade virus för att ta sig in i mottagarnas datasystem.

Bland de totalt 420 målsägande finns ett 20-tal företag och sex banker men även Kriminalvården, Malmö stad och Sverigedemokraterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jättelik dataintrångshärva

Mer i ämnet