default_caption

SJ-chefen får dubbla ersättningar

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som SJ brottas med enorma problem visar SVT:s granskning
att SJ-styrelsens ordförande Jan Sundling får ersättningar som bryter mot statens regelverk.

Sundling är anställd på regeringskansliet, och då skall man inte kunna få betalt en gång till om man sitter i statliga styrelser.  Men SJ:s ordförande Jan Sundling får fyra statliga inkomster samtidigt. Jan Sundling har en lång rad tunga uppdrag.

Det mest prestigefyllda som ordförande för SJ. Han är också ordförande för Sjöfartsverket och sitter i styrelsen för statliga Vectura, som är ett bolag med delar av gamla Banverket och Vägverket.

Dessutom har han tre andra privata styrelseuppdrag, och därtill en anställning på halvtid som expert på näringsdepartementet.

Man kan undra hur mycket tid Sundling har för att sköta våra tåg, när han samtidigt har fem andra styrelseuppdrag, plus en halvtid på regeringskansliet. Själv säger han till SVT att det ändå blir mycket fritid.

Jobbar bara 2-3 dagar i veckan

– Jag jobbar två kanske tre dagar i veckan i snitt.

Och det är den totala tiden för alla sju olika uppdrag.

– Resten av tiden är jag pensionär, säger han.

Men sedan flera år finns regler som säger att den som är anställd på regeringskansliet inte samtidigt skall få arvoden för uppdrag i statliga styrelser. Detta framgår tydligt i årsredovisningarna i de bolag där Sundling sitter i styrelsen.

– Man skall inte ha dubbla ersättningar, säger moderate statssekreteraren Erik Thedéen på Finansdepartementet till SVT, man skall inte ha lön här och dessutom lön i bolagen.

Andra får bara lön

Så Michael Thorén som sitter i SJ:s styrelse får inget arvode alls för detta. eftersom han har anställning och lön från finansdepartementet.

Lotta Mellström sitter i Vecturas styrelse, men jobbar också på regeringskansliet, och därför betalar Vectura inget styrelsearvode till henne.

– Det är en princip som skall gälla alla, säger Vecturas marknadschef Thomas Rebermark, till SVT.

Men SVT:s granskning visar att principen inte gäller Jan Sundling. Trots halvtidsanställningen på näringsdepartementet som ger en halv miljon om året, får han fullt arvode på alla sina statliga uppdrag.

Det blir 355.000 om året från SJ, 150.000 från Vectura, och 59.000 om året från Sjöfartsverket. Sundling har dessutom privata styrelseuppdrag som ger ytterligare en kvarts miljon om året, och eget konsultbolag med ett överskott på cirka en kvarts miljon.

Vill först inte kommentera

Sundling vill först inte kommentera principen om dubbla ersättningar.

– Det får regeringen klara ut, säger han.

Men sedan lägger han till att den regeln kom till för att gälla anställda på departementen vars  uppdrag är sköta statliga företag, och som en del av jobbet sitta i statliga styrelser.

– Men mitt uppdrag är ett internationellt uppdrag att förbereda en godskorridor genom Europa.

Men regelverket är tydligt, och tar inte hänsyn till att Sundling bara jobbar halvtid på departementet.

Erik Thedéen, moderat statssekreterare på finansdepartementet, medger att det blivit helt fel med Sundlings ersättningar.

– Jag beklagar det, det är inte förenligt med regelverket, säger han. Det borde vi upptäckt och här har vi ett stort ansvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SJ-chefens dubbla ersättningar

Mer i ämnet