SJ fördubblar biljettauktioner

Uppdaterad
Publicerad

SJ ska sälja dubbelt så många tågbiljetter via auktionssajten Tradera på nätet.

Biljettauktioner via Tradera introducerades för två år sedan. Och SJ räknar med att drygt 130 000 SJ-resor säljs via auktioner på internet i år.

Budgivningen börjar på ett utropspris på 1 krona. I september var snittpriset på en auktionsbiljett i andra klass på sträckan Stockholm-Malmö 140 kronor, Stockholm-Sundsvall 154 kronor och Stockholm-Göteborg 178 kronor.

Nu finns det ju inte längre några fasta priser på SJ att jämföra med, men enligt biträdande presschefen Ulf Wallin ligger snittpriset på sträckan Stockholm-Göteborg på cirka 800 kronor.

Tidigare var det mest pensionärer och studenter som kunde ta chansen att få tag i en billig biljett eftersom auktionerna avslutades bara sex timmar före tågets avgång.

-Nu ändrar vi det så att auktionen slutar redan två dagar före avgång. Det ger också affärsresenärer och andra som ska passa viktiga möten möjlighet att köpa billiga biljetter, säger Wallin.

Nu räknar SJ med att dubblera antalet auktionsbiljetter från 10 000 till 20 000 per månad.

En bra affär för kunderna och en bra affär för SJ som på det här sättet får mer välfyllda tåg, enligt Nina Hornewall, försäljningsdirektör på SJ.

TT

Fakta: SJ:s biljettauktioner

* SJ:s biljettauktioner via Tradera avslutas mellan klockan 21 och 22 två dagar före avresan. Nytt är också att biljetterna blir ombokningsbara.

* Hittills har auktionerna stängts först sex timmar före tågets avgång.

* Liksom tidigare får vinnaren i budgivningen ett bokningsnummer och kan sedan hämta sin biljett i SJ:s resebutiker eller biljettautomater.

* Biljetterna läggs upp i tre budgivningsblock, morgon-, middag-, respektive kvällsbiljetter.

* Auktioner kommer framöver att ske på fler sträckor än tidigare.

Källa: SJ

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.