Självmord bland unga ökar

Publicerad

Självmord och självmordsförsök bland unga ökar, och värst är det bland unga med funktionshinder och nedsatt arbetsförmåga. Det framgår av en rapport som Ekot tagit del av.

Självmorden minskar i andra åldersgrupper, men bland unga som får aktivitetsersättning, det som förr kallades förtidspension, går siffrorna upp. Det framgår av en rapport som lämnas till socialförsäkringsutredningen.

Mellan 1995 och 2010 mer än fördubblades antalet unga med aktivitetsersättning, tidigare förtidspension, från 5 000 till 12 000. Samtidigt ökade antalet allvarliga självmordsförsök från 115 till 460. De fullbordade självmorden i gruppen ökade från 10 till 45.  

Enligt Inspektionen för Socialförsäkringen (ISF) har en övervägande del av unga med aktivitetsersättning någon form av psykiska besvär, exempelvis depressioner, neurotiska syndrom, utvecklingsstörningar eller hyperaktivitetsstörningar som damp eller adhd. 76 procent av nya mottagare av förtidspension hade någon form av psykisk sjukdom eller syndrom 2011, enligt en rapport från ISF.

– Man kan tycka att det är självklart att när man mår psykiskt dåligt är risken för suicid eller suicidförsök hög. Men samtidigt om vi vet att det här är personer som har en hög risk, borde man kunna tänka tvärtom, säger psykologen Ulf Jonsson, medförfattare till rapporten, till Ekot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer