Självmorden bland unga minskar inte – trots nollvision

Uppdaterad
Publicerad

Efter tre självmordsförsök arbetar Jonna Evertsson Kindberg i dag med att hindra andra från att ta livet av sig. Men trots den snart tio år gamla nollvisionen för självmord minskar inte självmorden bland unga.

– Jag började grubbla väldigt mycket och tänkte att det var väldigt tufft och jag hade börjat tappa kompisar. Det var jobbigt jag kände mig väldigt ensam, säger Jonna och fortsätter:

– Jag kände ”varför ska jag leva för”. Så då svalde jag lite för mycket tabletter, det var ungefär en halv burk, och skar mig.

Behövde hjälp

Jonna har haft regelbunden kontakt med ungdomspsykiatrin (BUP). Men när hon fyllde 18 år tog det nästan ett halvår innan hon flyttades över till vuxenpsykiatrin, något som Jonna är mycket kritisk till. För en självmordsbenägen människa kan ett sådant glapp vara skillnaden mellan liv och död, menar hon.

– Det är den tiden emellan som kan vara farlig om man är själv och inte får hjälp.

Nollvision – ”ett misslyckande”

Varje år tar cirka 150 unga sitt liv. Trots att riksdagen för snart tio år sedan antog en nollvision för självmord minskar inte självmorden i åldrarna 15–24 år.

– Det är ett stort misslyckande för oss alla, och vi behöver börja ta det på ett mycket större allvar. Tar ingen nollvisionen på allvar blir den till slut bara en tom fras, säger Carl von Essen, generalsekreterare för förningen MIND, som arbetar förebyggande mot psykisk ohälsa.

Jonna menar att hjälpen hon fått från psykiatrin varit bra. Men det som haft störst betydelse för att hon fått livslusten tillbaka, och i dag mår bra, är Ung Depression och Dess Anhöriga (UDDA) – en ideell organisation i vilken alla som arbetar har egna erfarenheter av psykisk ohälsa.

Volontärarbete

I dag är Jonna en av UDDA:s stödpersoner, en så kallad ”kuddis”.

– När mina ”kuddisar” vänder sig till mig avvisar jag dem inte även om klockan så är två på natten. För mår de så dåligt är det så viktigt för mig att fånga upp dem och prata och hjälpa dem igenom det svåra.

Nationella hjälplinjen 020-22 00 60. Alla dagar 13-22

Självmordslinjen 901 01 eller chatta dygnet runt.

Jourhavande medmänniska 08-702 15 80. Alla dagar 21-06

SPES 08-34 58 73. Alla dagar 19-22

UDDA.org

MIND.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.