Sjöberg: Tränaren utsatte mig för sexuella övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Höjdhoppsstjärnan Patrik Sjöberg blev från elva års ålder utsatt för sexuella övergrepp av tränaren Viljo Nousiainen, avslöjar han i en ny bok. För Aktuellts Anna Hedenmo berättar han om vad som hände.

-Han kallade det vetenskapliga tester. Som idrottsman var man tvungen att mäta kroppen på olika sätt, även spermatest som han kallade det. Det var ett sätt att veta att kroppen tål hårdare träning, sade han.

-Jag vaknade en morgon och han hade rakat mig mellan benen utan att jag hade märkt det. Jag förstod att han måste ha gett mig sömnmedel. Jag blev vansinnig, det var väldigt känsligt i den åldern. Jag gick i skolan och hade gymnastik, så det var ju jättepinsamt. Och han tog fotografier av mig naken. Han menade att det inte var bra när killar växte för fort. Men det fanns ju ingen logik i det han sade.

Vad tänkte du när det hände?

-Jag var ju väldigt ung men jag förstod snabbt att det inte var normalt, att det inte hade någonting med idrott att göra. Men han var väldigt manipulativ och i den åldern är man ju väldigt lättlurad. Han visade mycket uppskattning och jag fick presenter. Det var väl någon slags kompensation.

Du valde ändå att flytta med Viljo när han separerade från din mamma?

-För mig var det ett enkelt val – jag skulle bli världens bästa höjdhoppare. Flyttade jag med Viljo kunde jag ägna mig åt träning, flyttade jag med mamma så skulle jag inte ha den friheten.

Trots att det betydde att övergreppen kunde fortsätta?

-På något sätt accepterade jag det till en viss gräns. Men när jag var 15 år fick jag nog och förklarade att det här inte fick fortsätta. Han försökte några gånger till men jag gjorde väldigt klart för honom att jag skulle polisanmäla honom om det fortsatte. Sedan tror jag att jag växte så snabbt att jag inte var intressant för honom längre, han hittade yngre killar i stället.

Det vet du?

-I boken finns det en kille som träder fram och jag vet att flera förmodligen kommer att träda fram i veckan. Jag har blivit kontaktad av föräldrar som har haft sina söner i träning hos Viljo. Så jag tror inte att jag var den första och jag var absolut inte den sista.

Vilken roll spelade Viljo i ditt liv?

-Han var aldrig min styvfar. Han var väldigt noggrann med att kalla sig min styvfar men det var nog ett sätt att legalisera att han höll mig i handen. Det hade sett konstigt ut om han inte hade den rollen.

-Jag var intalad att Viljo var den enda som kunde träna mig och att han var världens bästa tränare. Jag vet ju inte om det hade kunnat fungera med någon annan. Han intalade mig och alla andra att det inte fanns några andra alternativ.

Vilken betydelse hade det att han hade sådan status som tränare?

-Han använde mig som exempel för de nya grupperna han satte igång att träna, ”så här gjorde jag med Patrik”. Det var små killar som ville bli höjdhoppare och hade mig som idol och det måste ha varit förjävligt för dem att utstå de här sakerna.

-Nu när vi arbetat med boken så ser man en röd tråd bland killarna som Viljo har utnyttjat. Det är uteslutande killar som kommer från hem där det har varit ensamstående mödrar, det har varit bråk hemma och Viljo har förhört sig och kollat upp hur det ser ut, om pappa finns där eller inte.

Fanns det ingen inom idrottsvärlden som anade vad som pågick?

-Jag förstod ju att han fortsatte när han slutade med mig, och jag kan anklaga mig själv för att jag inte satte stopp för det. Men givetvis borde det ha funnits vuxna som såg. Och det fanns det nog. Men av någon anledning så kanske de inte vågade träda fram eller ta tag i det.

Hur har det här påverkat dig?

-Jag levde länge med väldiga aggressioner och jag tog ut det på Viljo. Folk runtomkring såg det här och tyckte att jag hade ett väldigt märkligt beteende och var otacksam. Jag kände många gånger för att säga ”lyssna på vad han har gjort – detta är resultatet”. Men det finns så mycket skam kring det här och jag hade inte klarat av att berätta då. Men i dag kanske friidrottsfolk förstår bättre varför jag var så förbannad på Viljo.

Du anklagar en död person – hade det inte varit schysstare att gå ut med det här medan han levde och kunde försvara sig?

-Det hade varit schysst om jag hade kunnat försvara mig när jag var elva år.

Men varför går du ut med det nu?

Det var en kille som konfronterade mig och berättade att han hade blivit utsatt för det här av Viljo. Jag förnekade att jag hade blivit utsatt men vi hade långa diskussioner och till slut insåg jag att det var exakt samma saker som Viljo gjort mot mig.

Finns det fler anledningar?

-I dag är jag pappa och har en dotter på tio år. Finns det någon som läser boken och vågar träda fram så tycker jag att jag har gjort någonting gott. Den här boken vänder sig inte bara till idrottsvärlden, pedofiler finns där ungdomar finns. Föräldrar kanske ska vara lite mer vaksamma. Viljo hade en lägenhet full med videospel, godis, glass och elgitarrer. Där sov barn över – vad tänkte föräldrarna på? Sådana signaler måste man se mycket tidigare.

Freja Salö

freja.salo@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.