Jonas Sjöstedt i Gomorron Sveriges telefonväkteri. Foto: SVT

Här är frågan Sjöstedt inte vill svara på

Uppdaterad
Publicerad

I morgonens telefonväkteri med Jonas Sjöstedt (V) var vinster i välfärden det stora ämnet.

Men det var en fråga Sjöstedt inte ville svara på – vilka ministerposter han kan tänka sig att kräva.

Många tittare hörde av sig via telefon eller hade skickat in frågor via #dinröst. En av dem som skickat in frågor ville ha svar på om Sjöstedt och Vänsterpartiet kommer att kräva ministerposter om partiet tillsammans med S får majoritet, och ”i så fall vilka?”.

– Vi kommer naturligtvis att kräva ministerposter, det är det som det är att sitta i en regering och jag tycker inte att vi ska ha några halvmesyrer.

Val 2014

Vilka är dina viktigaste ministerposter?

– Det tänker inte jag berätta i dag. Det ska jag förhandla om med mina vänner i Socialdemokraterna och Miljöpartiet efter valet.

”Jag är inte emot friskolor”

De flesta frågorna handlade ändå om vinster i välfärden. Miranda Nielsen undrade varför Sjöstedt är emot friskolor och fritt skolval – Sjötstedts svar blev att han inte alls är emot det.

– Jag är inte emot friskolor. Jag tycker att vi ska ha flera olika skolor, man kan ha flera olika utförare, olika pedagogiker.

– Det jag vill ha är en skola man kan lita på, där alla skolor är bra skolor. Så är det tyvärr inte i dag och då tycker jag det naturliga är att man får ett erbjudande om att gå i närmaste skolan. Och finns det särskilda skäl att man vill gå med en speciell pedagogik får man aktivt söka det.

”Har inte rätt att ta din skolpeng”

Miranda Nielsen som själv går i en friskola i Stockholm påpekade att undervisningen i hennes skola är jättebra och att hon trivs jättebra, ”bättre än i min gamla skola”.

Sjöstedt svarade att skolan gärna får fortsätta bedriva undervisning men inte göra vinst:

– De har inte rätt att ta din skolpeng och ge till någon annan utan den ska gå till dig i form av många lärare och bra utbildning.

”Varför är det fult?”

Jan P Håkansson från Växjö ringde också in om vinster i välfärden. Han undrade ”varför det är fult att göra vinst inom skola, vård och omsorg och övrig skattefinansierad verksamhet”.

– Det är ju så att vi vill ha en välfärd som man kan lita på, det ska inte vara så att en skola kan gå i konkurs. Det ska vara så att när du betalar pengar till äldreomsorgen så går pengarna dit och inte till ett konto för en riskkapitalist, som smiter från skatten

Jag vill ha ett svar, varför är det fult med vinster i välfärden?

– Jag tycker att det var ett svar. Det beror på att. välfärden lider av att man bara tänker på vinsten.. att man är kortsiktig. att inte behoven kommer först.

Men du svarar ju inte på frågan, är det omoraliskt att göra vinst inom skola, vård och omsorg.

– Jag brukar inte prata om moral. Jag pratar om att vi får en sämre välfärd som vi inte kan lita på. Det tycker jag att du som skattebetalare har rätt att kräva för dina skattepengar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet